O descoperire facuta recent rastoarna tot ceea ce am crezut pana acum despre fructe si legume, considerate cele mai sanatoase alimente.
Cercetatorii de la Universitatea Carnegie Mellon (CMU) au studiat ce impact au asupra mediului inconjurator diverse alimente, tinand cont de consumul de apa, emisiile de gaze sau costurile legate de energie. De asemenea, au fost examinat circuitul de productie, transportare, depozitare, perparare si vanzare a legumelor si fructelor
Acestia au ajuns la concluzia ca salata este printre cele mai daunatoare, dintre toate alimentele, fiind de trei ori mai poluanta in privinta emisiilor de gaze cu efecte de sera.
Asta in conditiile in care, in ultimii ani, numarul vegetarienilor s-a marit, asadar si consumul de fructe si legume, in special salata verde.
”Sunt numeroase legume care au nevoie de mai multe resurse per calorie decat ne-am imagina. Vinetele, telina si castravetii sunt personajele negative in acest studiu, comparativ cu porcul sau carnea de pui”, a declarat Paul Fischbeck, profesor la CMU in domeniul stiintelor sociale si al deciziilor si coautor al acestui studiu, potrivit The Independent.
Solutia ar fi, sustin aceiasi experti, reducerea numarului de calorii consumate, insa fara modificarea proportiei dintre carne si alte tipuri de produse alimentare consumate, fapt ce ar putea reduce cu 9 la suta poluarea data de emisiile de gaze, consumul de apa si cantitatea de energie necesare pentru ca alimentele sa intre in circuitul de consum.
Asadar, alimentele pe care le consideram sanatoase, sunt, de fapt, extrem de poluante cu mediul inconjurator, scrie unica.ro. Sunt benefice sanatatii noastre pe de o parte, iar pe de alta ne imbolnavesc din cauza efectelor pe care poluarea le are asupra oganismului uman.