Scena politica este in plina reconstructie, o spune expertul Watchdog, Valeriu Pasa, care considera ca 27 de candidati care s-au inregistrat in cursa electorala pentru alegerile locale, testeaza partidele noi, iar Nicolae Panfil a mentionat ca numarul candidatilor este o cifra imbucuratoare, care demonstreaza ca tara merge spre democratizare. Declaratiile au fost facute, in aceasta seara, in cadrul emisiunii In PROfunzime cu Lorena Bogza.

Publicat:16.10.2023, 21:47

Lorena BOGZA: Ce se intampla cand avem 27 de candidati?

Valeriu PASA, EXPERT WATCDOG: „Nu as fi de acord ca acest numar record lasa multi cu intrebarea „cu cine votez”? Avem mai putin de 13 la suta din cei care nu stiu cu cine vor vota, 0,7 la suta sunt cei care n-au vrut sa zica cu cine voteaza. Chiar daca sunt multi, scena politica din tara este in plina reconstructie”.

Totodata, expertul a mentionat ca sunt de cealalta parte sunt din cei ca oligarhul Ilan Sor, care si-a creat partide-clone noi, „SANSA” cu care se asociaza, de rezerva - „RENASTEREA”, cu un discurs foarte pro-rus, partide de rezerva, daca unul se strica: „De asta avem multi candidati. Este un test foarte bun pentru partidele noi, ei incearca sa vada ce pot ei”.

De asemenea, expertul a subliniat despre importanta de a trage niste concluzii din rezultatele votului: „Sper ca fortele pro-europene vor gasi maturitate politica sa se consolideze. Aceste partide au potential”. 

Iar de cealalta parte, ceea ce este mai putin imbucarator comparativ cu alegerile din trecut, este faptul ca partidele nu investesc timp in procesul electoral: „Acum toata lumea este relaxata, o postare pe Facebook, o declaratie de presa. Nu-i lauda deloc. Unele partide o data la cateva zile scot ceva, se munceste mult in teritoriu la nivel local”.

Iar Nicolae Panfil, director de programe, Promo-Lex, a mentionat ca numarul candidatilor inregistrati este un semn bun: „Daca sa fac o comparatie cu alegerile din trecut cand erau 17,18 candidati si ce presiune sociala era asupra celor care indrazneau sa candideze, ne gandeam cu ingrijorare cum scade numarul candidatilor. Comparativ cu 2015, numarul candidatilor era mai mic, era o tendinta periculoasa, vreau sa cred ca este o tendinta pozitiva, intelegem ca au curajul, au o pregatire, vor sa-si incerce capacitatile. Este un nivel de democratizare, lipsa unor presiuni, este un element bun”.

Iar ca o recomandare pentru candidati, Panfil spune ca si-ar dori sa existe o campanie mai dinamica, activa, ca lumea sa ajunga sa-i cunoasca. S-au avantat nu doar pentru a face mai grea alegerea cetatenilor.

La alegerile generale locale din 5 noiembrie vor fi alesi 898 de primari si 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 satesti (comunali), orasenesti si 1 086 raionali/municipali. Numarul mandatelor de consilier este stabilit in baza numarului de locuitori ai unitatilor administrativ-teritoriale, conform datelor din registrul populatiei. La Chisinau, Consiliul Municipal este constituit din 51 de functionari.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.