Pavel Filip sustine ca presedintele si fractiunile parlamentare vor trebui sa mearga din nou la consultari, asa cum spune Curtea Constitutionala.

Publicat:23.02.2021, 18:19

Pavel FILIP, LIDERUL PD: ,,A venit si dezlegarea mult asteptata. Curtea Constitutionala ne spune clar ca decretul presedintelui privind desemnarea unui candidat la functia de prim-minustru este neconstitutional.

Cu toate acestea, legea ne mai ofera o sansa: Curtea ne spune ca fractiunile parlamentare si presedintele trebuie sa recurga la noi consultari. Dialogul trebuie sa fie autentic, sincer si responsabil, iar consultarea fractiunilor presupune identificarea sprijinului pentru investirea unui nou guvern. Acesta trebuie sa fie scopul dialogului: identificarea unei solutii de iesire din criza, nu generarea unui blocaj.

Ce intelegem este ca inca nu au fost epuizate toate sansele pentru investirea unui guvern care sa scoata tara din criza si ca aceasta decizie a CC ne spune clar ca trebuie sa gasim solutia pentru criza politica prin respectarea procedurilor constitutionale.

Putem opri procesul pornit deja de instalare a unui guvern sustinut de Sor numai daca reusim, prin consens si dialog serios, sa investim un guvern de echilibru, care ar asigura mentinerea directiei pro-europene.

Ramane clar pentru noi oricum: PDM nu va vota niciun guvern sustinut de Sor si transfugi."

Decretul Maiei Sandu prin care a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia de prim-ministru este neconstitutional. Este hotararea anuntata de Curtea Constitutionala ca raspuns la sesizarea depusa de socialisti. Magistratii au decis ca presedintele trebuie sa initieze noi consultari cu fractiunile parlamentare, pentru a stabili pasii de mai departe.

 Totodata, magistratii a declarat inadmisibila partea din sesizarea socialistilor in care acestia au cerut ca judecatorii sa se expuna daca Maia Sandu a incalcat constitutia atunci cand a refuzat sa o desemneze pe Mariana Durlesteanu, candidata propusa de PSRM-Partidul Sor-Pentru Moldova, la functia prim-ministru. In timp ce Curtea Constitutionala examina sesizarea socialistilor, afara un grup de cetateni protestau.

 Presedintia nu a venit deocamdata cu o reactie la anuntul facut de Curtea Constitutionala. Maia Sandu a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia de prim-ministru pe 11 februarie. S-a intamplat in seara zilei in care Gavrilita a obtinut zero voturi in Parlament in prima tentativa. Atunci seful PSRM, Igor Dodon a venit in Parlament si a anuntat propria canidatura, Mariana Durlesteanu pentru care 54 de deputati au semnat – cei din PSRM si Pentru Moldova din care fac parte deputatii Partidului Sor, plus trei neafiliati. Sandu a respins candidatul majoritatii parlamentare, motivand ca in lista semnatarilor ar fi deputati corupti.