Afacerea din jurul Loteriei Moldovei a adus statului prejudicii de 400 de milioane de lei, sustine Procurorul General. Alexandr Stoianoglo a anuntat ca a fost pornit un dosar penal pe marginea schemei puse la cale pe timpul guvernarii lui Vlad Plahotniuc. In dosar sunt vizati factori de decizie de la Ministerul Economiei, Agentia Proprietati Publice si de la alte institutii de stat. Reprezentantii acestora nu au venit cu comentarii.  

Publicat:22.10.2020, 18:38

Potrivit Procurorului General, ilegalitatile au pornit in 2016, cand guvernarea democrata a interzis tututor firmelor care prestau servicii de jocuri de noroc sa mai activeze,  Loteria Moldovei, stabilind astfel monopol pe piata. Ulterior, a fost incheiat un parteneriat public privat cu o companie straina care isi punea in buzunar grosul veniturilor obtinute din vanzarea de bilete, desi 25 la suta din bani trebuiau sa ajunga la Loteria Moldovei.  

Alexandr STOIANOGLO, PROCUROR GENERAL: “In realitate, conform estimarilor specialistilor, raportul de repartizare a profitului din activitatea de organizare si desfasurare a loteriei este de 11,4 procente statul si 89,6 partenerul privat, deoarece Loteria Nationala a Moldovei suporta costul serviciilor de distributie si cheltuieli pentru fondul de castiguri.”

Astfel, intre 2017 si 2019 statul a fost prejudiciat cu 400 de mii de lei.  

Alexandr STOIANOGLO, PROCUROR GENERAL: “65 de companii inchise, Mii de persoane fara lucru, oamenii de afaceri... ”

In acelasi timp, firma privilegiata achita  milioane de lei pentru a face publicitate la posturile radio si TV alifilate fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc. Potrivit lui Stoianoglo, in dosarul pornit de oamenii legii sunt vizati factori de decizie de la Ministerul Economiei si Agentia Proprietatii Publice, acestia fiind suspectati ca au favorizat un cerc restrans de persoane care sa preia afacerile in domeniul jocurilor de noroc.

Alexandr STOIANOGLO, PROCURORUL GENERAL: “Ministerul Economiei si Infrastructurii a aranjat conditiile tehnice pentru potentialii parteneri astfel incat, de la bun inceput, sa fie excluse din acest sector companiile autohtone. Evident ca toate conditiile au fost au fost ajustate pentru o companie concreta, rezultatele concursurilor fiind previzibile.”

Am incercat sa obtinem o reactie de la Ministerul Economiei, insa nimeni nu ne-a raspuns la telefon, iar responsabilii de la Agentia Proprietatii Publice ne-au spus ca vor reveni mai tarziu cu un comentariu.