Cheltuielile Partidului Sor in campania electorala din Gagauzia ar depasi cu mult sumele declarate oficial la Comisia Electorala Centrala din regiune, afirma expertii. Doar pentru artistii din Rusia implicati in sustinerea candidatului pentru functia de bascan, formatiunea ar fi cheltuit mai mult decat toti cei 8 pretendenti care s-au inscris in cursa. Valeriu Pasa si Vlad Kulminski, care au urmarit campania, sustin ca aceste investitii i-ar putea aduce victoria candidatului lui Sor, ceea ce este periculos pentru relatia cu autoritatile centrale. Analistii spun ca regiunea va fi folosita ca o piesa de schimb in confruntarea cu Chisinaul.

Publicat:09.05.2023, 17:37

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG.MD: „Din punctul meu de vedere, rapoartele acestea financiare sunt in mod evident falsificate. Eu ieri am trecut prin Autonomia Gagauza, prin cateva sate, prin orasul Comrat si volumul cheltuielilor electorale, iata elementar acele banere pe care oamenii le pun la poarta, pe peretii caselor, la balcoane, pentru care se plateste. Pentru agitatori, acesti artisti din Federatia Rusa, care nu spun „buna ziua” fara sa le transferi o suma bunisoara in cont.”

Vlad KULMINSKI, DIRECTORUL INSTITUTULUI PENTRU INITIATIVE STRATEGICE: „Cheltuielile pentru acel videou despre care discutam astazi, eu sunt sigur ca depasesc toate cheltuielile declarate oficial pentru toti candidatii in aceasta campanie electorala. Fiecare dintre ei, pentru acest videou a primit mai mult decat a cheltuit doamna Gutul in cadrul campaniei electorale, banii declarati oficial. Eu va garantez ca aici este vorba despre 2 milioane de lei pentru fiecare, deci doar pentru acest videou.”

Vlad Kulminski sustine ca trebuie de analizat daca agitatia facuta de cei trei artisti din Federatia Rusa, care au aparut de mai multe ori pe la concertele lui Sor, este o incalcare.

Vlad KULMINSKI, DIRECTORUL INSTITUTULUI PENTRU INITIATIVE STRATEGICE:„In legislatia Republicii Moldova la nivel central este interzis folosirea imaginilor sau sustinerea unor persoane din exteriorul tarii. In legislatia locala, in Gagauz Yeri, acest lucru nu este interzis expres, cu toate ca Adunarea Populara a incercat sa interzica folosirea acestor imagini sau participarea oficialilor sau artistilor din exteriorul tarii in scopul sustinerii electorale, dar acest lucru asa si nu a fost facut.~

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„Legislatia nationala este peste cea locala?”

Vlad KULMINSKI, DIRECTORUL INSTITUTULUI PENTRU INITIATIVE STRATEGICE:Asa ar trebui sa fie sau asa cel putin ar trebui sa fie armonizata aceasta legislatie pentru ca este vorba despre un lucru foarte si foarte important.”

Investitiile enorme facute de aceasta formatiune in campanie i-ar putea aduce    victoria Eugeniei Gutul, spun expertii.

Vlad KULMINSKI, DIRECTORUL INSTITUTULUI PENTRU INITIATIVE STRATEGICE:„Eu cred ca sansele sunt destul de reale ca totusi va fi castigat acest scrutin de catre candidata promovata de catre Partidul Sor si in acest caz noi vom putea vorbi ca, de fapt, Gagauzia a ales Partidul Sor si daca asta va fi asa, atunci Gagauzia va fi folosita de catre Partidul Sor in confruntarea cu puterea centrala si eu cred ca acest lucru este foarte si foarte periculos si noi trebuie sa fim foarte si foarte atenti cum noi sa gestionam chestia asta mai departe. Eu analizez foarte atent ceea ce spunea ea, ceea ce spune Partidul Sor si ceea ce ei deja spun acum cu mult depaseste orice fel de atributii pe care le are bascanul Autonomiei Gagauze.  Si eu sper foarte si foarte mult ca noi o sa avem intelepciunea sa nu permitem Partidului Sor sa foloseasca Autonomia Gagauza ca o piesa de schimb in confruntarea cu nivelul central.”

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG.MD:„Eu consider ca domnul Uzun are 0 sanse in turul doi in cazul in care doamna Gutul isi pastreaza dreptul sa participe in alegeri. Are de pierdut Partidul Socialistilor. Astazi in Gagauzia are loc in primul rand, competitia intre Sor si Dodon. Deci, practic ce incearca Sor acum sa faca este sa se impuna drept principala forta de opozitie pro-rusa si sa fure aceste voturi de la socialisti.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„Cel mai probabil, duminica ne trezim cu un bascan din partea Partidului sor, care sunt consecintele pentru relatia cu Chisinaul si care sunt consecintele in general in aceasta situatie?”

Vlad KULMINSKI, DIRECTORUL INSTITUTULUI PENTRU INITIATIVE STRATEGICE: „Ne trezim cu preluarea Autonomiei Gagauze de catre Partidul Sor.”

Valeriu PASA, EXPERT WATCHDOG.MD:„Eu consider ca vom avea foarte mult de suferit toata elita politica si economica locala din Autonomia Gagauza, pentru ca vor fi dati la o parte, iar faptul pretins de unii ca Sor nu va avea majoritate in Adunarea Populara este absolut naiv sa crezi ca asta il va opri. Foarte rapid o va avea. Mai mult ca atat sunt sigur ca si Igor Dodon si Partidul Socialistilor, deputatii lor din Adunarea Populara vor fi presati de la Moscova sa faca pe placul lui Sor.”

Cei doi candidati nu au reactionat deocamdata la declaratiile expertilor. Duminica va avea loc al doilea tur al alegerilor din Autonomia Gagauza, iar pentru functia de guvernator al regiunii se vor duela candidatul Partidului Sor, Eugenia Gutul, si Grigori Uzun, candidat independent, sustinut de PSRM.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.