Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, spune ca declaratiile Procuraturii Generale sunt regretabile, in contextul in care institutia a spus ca audierea procurorului general pe anumite dosare in Parlament iese din limitele legalului si poate fi apreciata ca amestec al puterii legislative in activitatea autoritatii judiciare.

Publicat:01.07.2020, 11:14

Deputatul sublinieaza faptul ca Platforma DA nu l-a obligat pe procurorul general sa vina la audieri, ci a lansat o invitatie, considerand ca forumul legislativ are dreptul sa fie informat despre dosarele de rezonanta, pornite un an in urma pe mai multe cazuri care au avut loc in stat. 

"Nu vreau sa intru in polemica juridica despre separatia si COLABORAREA puterilor. Doar o singura intrebare am in contextul acestui comunicat „genial". Ce cauta procurorul general la sedintele Consiliului Superior de Securitate, un organ consultativ care nici nu este mentionat in Constitutia RM ? Vad ca de fiecare data dl. Stoianoglo merge acolo si ii raporteaza lui Dodon.

Procuratura Generala fara doar si poate ar trebui sa fie o structura absolut independenta. Insa aceasta entitate nu poate fi in afara societatii, mai ales in contextul in care este finantata din banii contribuabililor. Intr-o republica parlamentara, legislativul constituit in baza votului cetatenilor, atribuindu-se ultimul cuvant la distribuirea banilor publici, dupa mine, are un drept de o suta de ori mai mare la o colaborare eficienta cu procuratura, decat un presedinte", a scris Alexandr Slusari pe pagina sa de facebook.

Ieri, Platforma DA a solicitat invitarea in sedinta Parlamentului a procurorului general Alexandr Stoianoglo pentru a oferi informatii despre mai multor dosare de rezonanta.

Ca raspuns, Procuratura Generala a emis un comunicat prin care a mentionat ca Parlamentul nu controleaza activitatea procesuala a Procuraturii, iar solicitarea deputatului de audiere a procurorului general pe anumite dosare in Parlament iese din limitele legalului si poate fi apreciata ca amestec in activitatea autoritatii judiciare.

Citeste si :  Platforma DA cere audierea in Parlament a lui Alexandru Stoianoglo pentru a oferi informatii cu privire la dosarele de rezonanta / DOC
Citeste si :  Responsabilii de la Procuratura vin cu o reactie, dupa ce PPDA a cerut ca Alexandru Stoianoglo sa fie audiat in Parlament