Lui Dodon, cand s-a dus la Kremlin, i s-a spus sa se retraga, nu mai are sprijinul lui Kozak. De fata cu alti doi reprezentanti ai socialistilor i s-a spus sa faca un pas in spate si sa il lase pe Ceban. Acestea sunt declaratiile analistului politic roman Armand Gosu, facute la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA.

Publicat:10.02.2021, 10:16

Potrivit lui Armand Gosu, Igor Dodon nu s-ar fi retras numai pentru ca bat alegerile parlamentare anticipate la usa.

„In conditiile in care socialistii participa la scenariul amanarii alegerilor anticipate pana in toamna, s-ar putea ca scaunul lui Dodon sa fie zgaltait. Eu incerc sa inteleg cum gandeste el. Dodon vrea sa isi consolideze pozitia in partid, sa nu piarda controlul asupra PSRM. O coalitie pe termen mai lung cu Sor si Plahotniuc s-ar putea sa nu il puna in cea mai buna lumina la Moscova si nici sa nu ii intareasca pozitia in partid. Pana la urma, s-ar putea trezi ca e scos ca o masea stricata din angrenajul socialistilor”, a spus Armand Gosu.

In opinia analistului politic, faptul ca fiind veriga slaba, cu el s-ar putea negocia rezolvarea crizei politice.

„Dodon este figura centrala. Poate ca este dificila negocierea cu el, dar nu este intr-o pozitie de putere in momentul acesta. Este mult mai complicata si compromitatoare o negociere cu Sor si cu Plahotniuc, Acest tip de negociere ar putea aduce Republica Moldova la situatia de dinainte de vara lui 2019”, a declarat Armand Gosu.

Acesta a mai precizat ca s-ar putea ca, in urmatoarele saptamani, sa fie declansate negocieri interesante care sa duca la alegeri anticipate pana in iunie.

Analistul politic Ion Tabarta a declarat in cadrul emisiunii ca in Republica Moldova ar fi ideal ca sa existe un Guvern cu acte in regula.

„Dar noi intelegem ca, daca dorim sa ajungem la alegeri anticipate cat mai curand, trebuie sa mai suportam acest Guvern al lui Dodon inca cateva luni. In actualele conditii, nu este cea mai buna noutate”, a spus analistul.

Ion Tabarta a mai precizat ca, deocamdata, Guvernul Gavrilita nu a fost inregistrat din punct de vedere juridic pentru a fi inaintat Parlamentului, invocandu-se nereguli in documente.

„Daca noi dorim sa schimbam ceva, avem nevoie de aceste alegeri anticipate cat mai curand, pentru ca, in societate, este un trend pozitiv care vrea schimbarea si care mentine o anumita popularitate pentru dreapta politica”, a spus Ion Tabarta.

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, a precizat ca, daca Dodon se va autopropune premier pe baza unei coalitii formalizate cu Sor, nu ar avea sanse sa detina functia.

„Chiar daca exista o hotarare a Curtii Constitutionale care spune ca presedintele este obligat, in acest caz, sa il desemneze, exista o alta hotarare a Curtii Constitutionale care spune ca persoanele asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie nu pot fi inaintate ca premier. Asupra lui Dodon - doar sacosa lui Plahotniuc cat anseamna”, a spus Dorin Chirtoaca, care a mai precizat ca PSRM nu prea are cum sa blocheze alegerile anticipate.