Socialistii refuza sa spuna cu cine au de gand sa formeze o noua coalitie de guvernare, avand in vedere ca cea cu PD s-a rupt deja. Iar democratii la randul lor au scris scurt ca daca PSRM a decis sa isi asume responsabilitatea pentru guvernare – decizia ii apartine. Igor Dodon, care anterior pleda ferm pentru dizolvarea Parlamentului a declarat de aceasta data ca Guvernul va avea sprijin in legislativ. 

Publicat:09.11.2020, 19:28

„Daca PSRM a hotarat sa isi asume integral responsabilitatea pentru guvernare la aceasta etapa, decizia ii apartine", au scris democratii intr-un comunicat pe pagina de facebook la scurt timp dupa ce ministrii PD au fost demisi. Desi i-am telefonat si le-am transmis mesaje cerandu-le sa comenteze graba cu care au fost inlocuiti acestia, nu au raspuns. Intrebat cum vede situatia de mai departe in Parlament, deputatul PSRM, Vlad Batrancea, a spus ca sunt mai multe scenarii.

„- Luati in calcul si o posibila coalitie cu Partidul Sor? 

- Partidul Sor este si a fost in ultimele luni in coalitie cu doamna Maia Sandu, cu domnul Andrei Nastse.

 - Analizati o posibila coalitie cu Partidul Sor? 

- PSRM nu are nicio obligatie sa va raspunda la aceasta intrebare. 

 - Intrebarea era daca PSRM analizeaza o posibila coalitie cu Partidul Sor sau platforma Pentru Moldova? 

- Stimata doamna sau domnisoara, ma scuzati, nu ne cunoastem personal, eu va raspund asa cum consider de cuviinta, eu nu am obligatia sa va raspund la ceea ce vreti sa auziti de la mine.”

In acelasi timp, Igor Dodon, care se declara lider neformal al PSRM si care a revenit din concediu pentru o zi ca sa semneze decretele de numire a noilor ministri, unii dintre ei, consilieri de-ai sai, a declarat ca noul Guvern va avea sprijin in Parlament, asta desi recent se declara convins ca daca mai obtine un mandat, cere dizolvarea Parlamentului si alegeri anticipate. 

Igor DODON, CANDIDAT INDEPENDENT: „Astazi am mers la unele modificari in componenta Guvernului pe care oricum urma sa le facem imediat dupa alegeri. Urmeaza si alte schimbari nu doar la nivelul echipei, dar si la nivel de strategie de guvernare. ”

Sergiu LITVINENCO, DEPUTAT PAS: „Asta miroase tare a uzurpare a puterii de stat! Din numele si in numele cui se fac aceste remanieri? Voi chiar credeti Moldova propria mosie?”

 Am incercat sa luam legatura si cu unii reprezentanti ai Platformei Da din Parlament, dar nu ni s-a raspuns deocamdata. Nici de la Partidul Sor si Pro Moldova nu ne-a raspuns nimeni, iar Sergiu Sarbu care de curand a devenit deputat neafilit dupa ce a plecat de la Pro Moldova, spune ca nu intelege ce se intampla.

,,-Cred ca este o lupta interna intre aceste doua componente ale coalitiei. O lupta de interese. 

 – Ce se discuta in Parlament? Se analizeaza o noua coalitie de guvernare?

 - Parlamentul este blocat de mai bine de doua luni. Nimeni nu discuta cu nimeni. 

 – Platforma Pentru Moldova ar fi deschisa sa faca o coalitie cu PSRM?

 - Platforma Pentru Moldova nu discuta cu nimeni absolut.”

Anterior mai multi deputati din opozitie, dar si unii analisti politici spuneau ca plecarile din Pro Moldova ar fi rezultatul unei intelegeri intre Igor Dodon si Ilan Sor, pentru ca Dodon sa-si asigure o colitie de guvernare indiferent daca ajunge sau nu din nou presedinte. Cei din Pentru Moldova s-au asezat la discutii cu deputatii Particului Sor la sfarsitul saptamanii trecute, spunand ca vor sa colaboreze, dar au negat ca ar coace o noua alianta parlamentara.