Dupa ce Curtea Constitutionala e explicat cine trebuie sa inainteze candidatul la functia de prim-ministru, acest proces trebuie sa inceapa, sustine Adrian Candu. Liderul Pro Moldova spune ca ,,Incertitudinea omoara toate perspectivele", iar persoanele implicate ar trebui sa inteleaga acest lucru.

Publicat:23.02.2021, 17:13

Adrian CANDU, LIDERUL PRO MOLDOVA: ,,Acum ca Inalta Curte ne-a explicat cine are dreptul sa inainteze candidatul, sa speram ca vom avansa in acest proces, care s-a dovedit a fi extrem de anevoios de aceasta data si se intinde deja a treia luna de (ne)instituire a unui Guvern. Incertitudinea omoara toate perspectivele si ar fi bine ca toti actorii implicati in nominalizare si desemnare sa inteleaga, in sfarsit, acest lucru."

Decretul Maiei Sandu prin care a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia de prim-ministru este neconstitutional. Este hotararea anuntata de Curtea Constitutionala ca raspuns la sesizarea depusa de socialisti. Magistratii au decis ca presedintele trebuie sa initieze noi consultari cu fractiunile parlamentare, pentru a stabili pasii de mai departe.

 Totodata, magistratii a declarat inadmisibila partea din sesizarea socialistilor in care acestia au cerut ca judecatorii sa se expuna daca Maia Sandu a incalcat constitutia atunci cand a refuzat sa o desemneze pe Mariana Durlesteanu, candidata propusa de PSRM-Partidul Sor-Pentru Moldova, la functia prim-ministru. In timp ce Curtea Constitutionala examina sesizarea socialistilor, afara un grup de cetateni protestau.

 Presedintia nu a venit deocamdata cu o reactie la anuntul facut de Curtea Constitutionala. Maia Sandu a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia de prim-ministru pe 11 februarie. S-a intamplat in seara zilei in care Gavrilita a obtinut zero voturi in Parlament in prima tentativa. Atunci seful PSRM, Igor Dodon a venit in Parlament si a anuntat propria canidatura, Mariana Durlesteanu pentru care 54 de deputati au semnat – cei din PSRM si Pentru Moldova din care fac parte deputatii Partidului Sor, plus trei neafiliati. Sandu a respins candidatul majoritatii parlamentare, motivand ca in lista semnatarilor ar fi deputati corupti. 

Citeste si :  Ultima ora. Curtea Constitutionala a decis: decretul Maiei Sandu - NECONSTITUTIONAL. Presedinta a inaintat-o ilegal pentru a doua oara pe Natalia Gavrilita la functia de premier