Presedintele Joe Biden s-a intalnit miercuri, la Varsovia, cu presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, iar seful Casei Albe „a reafirmat sprijinul ferm al SUA pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova”, informeaza un comunicat de la Washington.

Ultimul update: 22.02.2023, 07:47 Publicat:22.02.2023, 07:45

Presedintele american Joe Biden „a evidentiat asistenta in curs de desfasurare a Statelor Unite pentru a ajuta Republica Moldova sa isi consolideze rezilienta politica si economica, inclusiv agenda de reforma democratica si securitatea energetica, si pentru a contracara efectele razboiului Rusiei impotriva Ucrainei”, arata comunicatul Casei Albe, potrivit News.ro.

Presedinta Maia Sandu a asistat, marti, la discursul public pe care Joe Biden l-a rostit la Varsovia, la Palatul Regal, pentru a marca un an de la invazia rusa in Ucraina. Inca din primele minute petrecute pe scena, Joe Biden a salutat prezenta sefei statului moldovean. El a mentionat ca hotararea moldovenilor de a trai in libertate i-a facut sa-si castige independenta si i-a pus pe drumul spre aderarea la UE.

„Presedinta Sandu se afla astazi aici. Sunt mandru sa fiu alaturi de dumneavoastra si de poporul iubitor de libertate al Moldovei”, a spus Joe Biden, cerand publicului sa o aplaude.

Intalnirea presedintelui Joe Biden cu Maia Sandu si referirea din comunicat la sprijinul pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova vine in conditiile in care se inmultesc semnalele ca Moscova ar pune la cale destabilizarea statului moldovean.

In plus, Vladimir Putin a anulat marti un decret care data din 2012 si care stabilea principiile directoare ale politicii externe a Federatiei Ruse. In documentul anulat se stipula inclusiv faptul ca trebuie gasite „cai de solutionare a problemei transnistrene pe baza respectarii suveranitatii, integritatii teritoriale si statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.