Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala amenda de 22 500 de lei pentru persoanele fizice care nu respecta masurile de profilaxie si prevenire a bolilor epidemice. 

Publicat:30.06.2020, 14:09

 

Domnica MANOLE, PRESEDINTELE CC: "Hotararea a avut ca obiect din Codul contraventional care sanctioneaza nerespectarea masurilor de prevenire sau combaterea bolilor epidemice, daca acest fapt a pus in pericol sanatatea publica. Controlul constitutionalutatii a fost cerut de doi deputati si o peraoan trasa la raspundere contraventionala pentr nerespecatea masurilor impuse de autoritati in legatura uc situatia epidemilogica.

In una din sesizari s-a contestat unele prevederi dindipoztia din 24 martie 2020. Curtea a notatmn ca verificarea dispozotiilor comisiei pentru situatii exceptionale nu tine de competenta  CC. Acest capat de sesizare a fost declarat inadmisibil. aceste prevederi pot fi contestate in contigirul administrativ. 

Este accesibila din perspectiva prinicipiului egalitatii. Articolul contesta sanctionarea nerespectarii masurilor de prevenire sau combaterea bolilor epidemice, daca acest fapt a pus in pericol sanatatea publica, cu o amenda de la 450 la 500 unitati conventionale aplicata persoanei fizice si cu o amenda de la 1000 la 1500 unitati conventionale aplicate persoanei juridice.

Curtea a constatat: In cazul persoanei fizice, diferenta amenzii dintre limita minima de 450 unitati conventionale si limita maxima de 500 unitati conventionale nu-i acorda instantei de judecata posibilitatea aprecierii proportionalitatii sanctiunii aplicate prin raportarea la fapta contraventionala si la circumstantele cazului. Astfel ca sa existe un echilibru corect.

In cazul personei juridice limita poate fi intre 1000 - 1500 unitati conevntionale.

CC a declarat neconstitutionala limita minima a amenzii aplicate persoanei fizice care constituia 450 unitati conventionale in caz de nerespectarea masurilor de profilaxie a bolilor epidemice".