Curtea Constitutionala au reluat examinarea sesizarii Partidului Politic SOR, declarat neconstitutional, privind restrictionarea participarii la alegeri pentru o perioada de cinci ani.

Publicat:19.09.2023, 10:38

UPDATE 15:53 Marina TAUBER, DEPUTAT: „Vreau sa va spun din start care este pozitia noastra. Sunt sigura, onorata Curte ca ne-ati luat stampila si unele drepturi, dar ati facut acest lucru ilegal si noi vom astepta, in primul rand, decizia Curtii Europene, unde a ajuns acest dosar. Este dreptul meu si dreptul nostru sa respectam in continuare acest partid.

Noi o sa facem tot posibilul ca pana la ulltima data a inregistrarii sa participam la alegeri si nimeni, nici Curtea Constitutionala, nici altcineva nu o sa ne inchida gura si sa ne scoata din capul nostru idelile Partidului Politic SOR. Noi solicitam ca sesizarea noastra sa foe examinata in modul cel mai corect, echidistant si avand in vedere dezvoltarea democratica.”

UPDATE 14:22 Avocatul Partidului SOR, scos in afara legii, Aureliu Colenco a tinut o cuvantare in plenul Inaltei Curti.

Aureliu COLENCO, AVOCATUL FOSTULUI PARTID SOR:  „Consideram ca norma contestata nu este suficient de clara si precisa sau, reiesind din prevederile articolului 14 din Legea 294 din 2007 privind partidele politice , care reglementeaza structura partidelor politice. Fiecare partid politic are organe centrale si organizatii teritoriale”.

UPDATE 13:37 Judecatorii CC au luat o pauza. 

UPDATE 13:20 Un avocat din Marea Britanie, contractat de Partidul SOR, declarat neconstitutional, prezinta opinia pe marginea sesizarii examinate de judecatorii Curtii Constitutionale.

UPDATE 12:29 Judecatorii CC adreseaza intrebari avocatilor partidului politic scos in afara legii. 

UPDATE 11:20 Avocatii Partidului Politic SOR, scos in afara legii, au inceput sa tina cuvantari in fata magistratilor CC.

Vadim BANARU, AVOCATULFOSTULUI PARTID SOR:  „Consideram ca prin aprobarea dispozitiei normelor legale prevazute la lit. e alineatul (2) din art. 16 al Codului electoral, introdus prin legea din 31 iulie 2023, legiuitorul a depasit cadrul constitutional, fiind incalcat direct articolul 38 din Constitutie - dreptul de a fi ales. Totodata, pe langa incalcarea articolului, 38 din Constitutie, consideram ca prezentei spete, prin coroborare, sunt incidente si urmatoarele prevederi din Legea Suprema: articolul 1 alin. (3) - principiul legalitatii, articolul 2 - suveranitatea si puterea de stat, articolul 5 - democratia si pluralismul politic, articolul 16 - egalitatea”.

UPDATE 10:35 Judecatorii CC au respins cererea de recuzare depusa de Partidul SOR, declarat neconstitutional.

Liuba SOVA, JUDECATOR AL CURTII CONSTITUTIONALE: CC hotaraste: se respinge cererea reprezentantilor autorilor sesizarii privind recuzarea domnului judecator Nicolae Rosca de la examinarea sesizarii. Sesizarea va fi examinata in urmatoarea componenta: domnul Nicolae Rosca, presedinte, doamna Liuba Sova, domnul Serghei Turcan, domnul Vladimir Turcan – judecatori.”

UPDATE 10:20 Judecatorii CC au intrat in deliberari. Acestia urmeaza sa se pronunte asupra cererii de recuzare a presedintelui Inaltei Curti, Nicolae Rosca, inaintata de catre avocatii Partidului SOR declarat neconstitutional.