De astazi Consiliul Superior al Magistraturii devine functional dupa ce Parlamentul a votat candidaturile a trei membri non-judecatori in cadrul organului de autoadministrare in sistemul judecatoresc. Este vorba de candidatii care au trecut evaluarea comisiei prevetting. Cu doar patru membri, CSM va putea anunta concurs pentru functia de judecator la Curtea Suprema de Justitie si lua decizii de administrare, mai putin care ar viza cariera judecatorilor.

Publicat:30.03.2023, 21:33

Cei trei membri din randul societatii civile au fost votati pe rand de deputatii PAS.

Olesea STAMATE, PRESEDINTELE COMISIEI NUMIRI SI IMUNITATI: „Doamna Tatiana Ciaglic se numeste in calitate de membru al CSM pentru un mandat de 6 ani.”

Candidatii au raspuns mai intai la intrebarile parlamentarilor.

Ana CALINICI, DEPUTAT PAS: „Care este viziunea dumneavoastra pentru sporirea transparentei activitatii CSM pe viitor?” 

Tatiana CIAGLIC, MEMBRU CSM NUMIT DE PARLAMENT:„Consider necesar de a spune ca sedintele CSM sunt publice, urmeaza a fi filmate, postate public intr-un loc disponibil ca cetatenii sa poata sa le vada, de aseamenea ordinea de zi si hotararile trebuie sa fie plasate public.”

Anterior, Ciaglic a activat la Agentia de Administrare a Instantelor Judecatoresti si la Institutul pentru Politici si Reforme Europene. Urmatorul candidat acceptat de Parlament este avocatul Alexandru Postica.

Alexandru POSTICA, MEMBRU CSM NUMIT DE PARLAMENT:„In calitate de membru al organului colegial, probabil voi depune efort in ceea ce priveste imbunatatirea comunicarii cu justitiabilii din perspectiva digitalizarii si implementarii programului integral de gestionare a dosarelor, astfel incat sa diminuam costurile si asteptarile. Dar totodata urmeaza sa fortificam si capacitatile inspectiei judiciare, in ceea ce priveste documentarea abuzurilor.”

Si avocatul Ion Guzun a fost numit de legislativ in calitate de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM:„Noi avem o situatie inedita in domeniul justitiei, avem un CSM blocat si o CSJ, de asemenea, blocata. Cine este vinovat si ce trebuie de facut?”

Ion GUZUN, MEMBRU AL CSM NUMIT DE PARLAMENT:„Aceasta situatie s-a datorat inclusiv influientelor din interiorul sistemului judecatoresc care au depasit anumite limite legale, nu s-a comunicat pe interior, acea situatie prin care le-a expirat membrilor CSM mandatul in 2019, la fel, a afectat legitimitatea acestora.”

Guzun a declarat ca judecatorii trebuie sa-si indeplineasca cinstit si corect meseria, astfel incat tara noastra sa nu mai fie condamnata la CtEDO pentru greselile comise de acestia. Si, totodata, a sugerat ca salariile magistratilor ar trebui majorate.

Ion GUZUN, MEMBRU AL CSM NUMIT DE PARLAMENT: „Un judecator ieri ne-a transmis un plian ca Parcul Urban de Autobuze angajeaza joferi de autobuz si salariul incepe de la 17 mii de lei. Ieri am facut un sondaj, am sunat cativa judecatori.Un judecator cu experienta de 11 ani intr-o instanta de fond are un salariu de 17 mii de lei, un judecator incepator are un salariu de 16 mii de lei, un judecator cu experienta de 12 ani de la o Curte de Apel, care are si o functie de conducere, are 24 mii de lei. Daca noi o sa achitam salarii mici judecatorilor, chiar daca si functia de sofer tot este una responsabila, noi nu putem sa cerem acestora calitate. Eu va asigur ca judecatorii pot fi responsabilizati cu o majorare de salariu.”

Comunistii si socialistii nu au votat pentru cei trei membri, acuzand PAS de imixtiune in justitie.

Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM:„Eu consider ca trebuie sa avem discutii, dar discutii sincere cu reprezentantii sistemului judecatoresc, sa identificam acea masa critica a judecatorilor care sincer isi doresc sa ia un nou suflu. Dar ei nu au incredere in noi, in voi, in sistemul politic, deoarece ei au vazut cum se organizeaza concursurile, au citit pe canalele de telegram cum prin vicee si alte locuri ai vostri sunt numiti in functie. De aceea ei nu va cred si exista acest blocaj.”

Asadar, cu doar patru membri, cei trei numiti astazi si magistrata Nina Cernat, care continua sa-si exercite atributiile de membru al CSM, Consiliul Superior al Magistraturii devine functional, sustin deputatii PAS, mentionand ca anumite procese vor fi deblocate. Mai exact cei patru membri din CSM vor putea sa convoace Adunarea Generala a Judecatorilor care urmeaza sa-si desemneze membrii in Consiliu din randul judecatorilor. 

Pentru a fi pe deplin functional noul CSM trebuie sa fie format din 6 judecatori, alesi prin vot secret de catre Adunarea Generala a Judecatorilor, si 6 non-judecatori, numiti de Parlament. Avand in vedere ca in urma concursului initiat de Parlament in martie, anul trecut, din 12 candidati inaintati Comisiei Prevetting doar 3 au trecut evaluarea, va fi initiat un nou concurs pentru selectarea altor trei membri non-judecatori care trebuie sa fie numiti de legislativ.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.