Ilan Sor ar intentiona sa revina in tara, iar la intoarcere acesta ar putea primi o pedeapsa conditionata. Despre asta a vorbit astazi deputatul Platformei DA, Dinu Plangau, care sustine ca se fac presiuni asupra sistemului judecatoresc, astfel incat in cazul unor alegeri anticipate Sor sa stea in libertate. In acest context, Plangau afirma ca se incearca numirea in functii de judecatori la CSJ a unor persoane cu reputatie dubiosa. Sunt aberatii, sustine unul dintre avocatii lui Sor.

Publicat:14.12.2020, 18:32

Ilan Sor ar intentiona sa revina in Republica Moldova si se incearca influentarea judecatorilor astfel incat acesta sa primeasca o pedeapsa conditionata. Despre asta a vorbit astazi deputatul Platformei DA, Dinu Plangau, care sustine ca in contextul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, Sor ar putea sta in libertate. In acest context, Plangau a spus ca se incearca numirea in functii de judecatori la CSJ a unor persoane cu reputatie dubiosa. Sunt aberatii, sustine unul dintre avocatii lui Sor.

Dinu PLANGAU, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Este vorba de Tamara Chiscadoneva, Nadejda Toma, Oxana Robu, Anatolie Minciuna, Nicolae Sova, Ghenadie Plamadeala, Aliona Miron.”

Dinu Plangau sustine ca proiecte ce tin de numirea acestor persoane in functii de judecatori la Curtea Suprema de Justitie si vicepresedinti ai acestei instante urmau sa fie discutate astazi de Comisia juridica numiri si imunitati a Parlamentului, dar au fost amanate in ultimul moment. 

Dinu PLANGAU, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Mai toate persoanele sunt implicate in acte groaznice. In unele materiale, pe care am reusit sa le acumulam, in genere, unele persoane figureaza ca participanti ai unor grupari criminale. Deci, e ceva de groaza. Niste oameni promovati ca judecatori la Curtea Suprema de Justitie, ultima instanta in RM, sa fie promovati oameni cu reputatie foarte dubioasa, oameni care au adoptat hotarari si decizii care au prejudiciat statul RM.”

Deputatul nu a precizat la cine anume se refera, dar a dat cateva exemple.

Dinu PLANGAU, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Si aici vorbim, in primul rand, despre participarea unor indivizi la actiunile din Padurea Domneasca, ma refer aici la hotarari emise pe domeniul Bancii de Economii, deposedari de terenuri, foarte multe hotarari pe anumite dosare de rezonanta in RM. Nemaivorbind aici de atacuri raider.”

Nu am reusit deocamdata sa gasim persoanele despre care a vorbit Dinu Plangau, pentru ca acestea sa comenteze cele spuse. Potrivit lui, aceste lucruri se intampla in contextul in care Ilan Sor, condamnat la 7 ani si jumatate de inchisoare pentru fraude la BEM, ar planifica sa revina in tara.

Dinu PLANGAU, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Ilan Sor ar intentiona sa revina in RM. Se incearca sa-i fie acordata o pedeapsa conditionata. In contextul alegerilor parlamentare, acest individ sa stea in libertate pana se judeca acest caz.”

Aureliu COLENCO, AVOCATUL LUI ILAN SOR:  "Mie imi pare ca domnul Dinu Plangau se ocupa cu un fel de populism. Eu nici nu pot sa-mi inchipui asa ceva, deoarece dosarul este in derulare, ancheta este in derulare. Dupa cum eu cunosc astea-s niste aberatii. Astea-s niste declaratii politice. Insasi articolul pe care este invinuit Ilan Sor nu prevede pedeapsa conditionata. 

- Dar unde se afla acum Ilan Sor?

 - Eu nu cunosc unde se afla Ilan Sor.”

Anterior, deputati ai Partidului Sor ne-au spus ca Ilan Sor s-ar afla in tara.

Am transmis o solicitare catre serviciul Vamal ca sa aflam cand ultima data Ilan Sor a trecut frontiera si daca acesta se afla in Republica Moldova, dar responsabilii ne-au spus ca aceste informatii sunt cu caracter personal și nu ne pot raspunde la intrebari. Ilan Sor a fost condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare de prima instanta, fiind invinuit ca ar fi otinut cinci miliarde de dolari de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spalat apoi prin firme off-shore. El se declara nevinovat. Sor a fugit din tara in luna iunie, anul trecut si s-ar afla in Israel.