Romania califica drept complet inacceptabile afirmatiile facute de premierul Ion Chicu si isi exprima dezacordul puternic fata de continutul acestora.

Ultimul update: 22.05.2020, 20:21 Publicat:22.05.2020, 20:11

 Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Bucuresti, aceste declaratii denota o profunda lipsa de respect la adresa Romaniei si a relatiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova.

"Fata de declaratiile denigratoare la adresa Romaniei postate in cursul zilei de astazi, 22 mai 2020, pe o platforma de socializare, de catre Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE roman considera ca acestea sunt complet inacceptabile si isi exprima dezacordul puternic fata de continutul acestora. Declaratiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atat mai inadecvate cu cat, in contextul actual al pandemiei de COVID-19, Romania a oferit, in mod dezinteresat, un sprijin substantial Republicii Moldova, demonstrand solidaritate si fiind astfel alaturi, in mod concret, de cetatenii Republicii Moldova intr-un moment foarte dificil. MAE apreciaza ca aceste declaratii denota o profunda lipsa de respect la adresa Romaniei si a relatiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova.

MAE roman evidentiaza ca implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana nu reprezinta numai o obligatie pentru Republica Moldova, ci si garantia prosperitatii pentru cetatenii sai. Bunastarea cetatenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurata prin declaratii publice care denota un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi in directia construirii unui stat de drept solid si cu institutii democratice. Asa cum a demonstrat inclusiv in aceasta perioada, Romania va fi si in viitor un pilon de sprijin pentru cetatenii Republicii Moldova.

Aceste aspecte au fost aduse, in aceasta dupa-masa, la cunostinta ambasadorului Republicii Moldova la Bucuresti, care a fost convocat din dispozitia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de catre secretarul de stat Dan Neculaescu.

De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discutie telefonica pe aceeasi tema cu omologul sau de la Chisinau", scrie intr-un comunicat emis de MAE roman.

Astazi, europarlamentarul, Siegfried Muresan a scris pe pagina sa de Facebook ca guvernul Chicu intarzie cu implementarea reformelor, iar unicul guvern care a facut fata in tara noastra a fost cel condus de Maia Sandu.

In replica, guvernul a spus ca Siegfried Muresan face un joc politic, iar simpatiile pe care le are pentru un guvern sau altul sunt prea pronuntate si il face sa fie subiectiv.

"Stau si ma uit eu la baietasii astea romani oplositi prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi... Ratati, nimic in viata si in tara realizat, numai de "adus mingi" buni...

Ce-ai facut june in tara ta, ca geme de cea mai mare coruptie din Europa? Ai numai in judetul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toata tara mea. Si medici, cam tot atiti. Judetele moldovenesti au 40% din decedati din total pe Romania. Si de 2 ori mai multi decedati moldoveni in dreapta Prutului, decat in stanga, desi numarul populatiei este egal.

Pentru noi este foarte importanta opinia cetatenilor nostri despre activitatea guvernului. Si doar critica moldovenilor pentru noi conteaza. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretentii de avocati ai Moldovei, pot sa-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine - deloc", a mentionat Ion Chicu.

Citeste si : Ion Chicu, reactioneaza dur la criticile europarlamentarului Siegfried Muresan: "Stau si ma uit eu la baietasii astea romani oplositi prin structurile europene... Ratati, nimic in viata si in tara realizat, numai de "adus mingi" buni..."

Citeste si : Cum comenteaza guvernul criticile europarlamentarului privind intarzierea implementarii reformelor: "Domnul Muresan face un joc politic prin declaratiile sale si nu se ingrijeste sa urmareasca daca vorbeste adevaruri sau nu"

Citeste si : Siegfried Muresan critica guvernul Chicu, spunand ca intarzie cu implementarea reformelor. Declaratiile europarlamentarului