Chisinaul insista ca munitiile de la Cobasna sa fie evacuate, iar trupele ruse - retrase de pe teritoriul Moldovei. Este mesajul transmis Moscovei de Nicu Popescu. Revenit dupa vizita din capitala rusa, Popescu spune ca a reiterat faptul ca tara noastra nu va pune in discutie sub nicio forma ideea de federalizare.

Publicat:12.09.2019, 20:50

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE: “Noua guvernare de la Chisinau a convenit ca Republica Moldova sa respecte acordurile care au fost deja incheiate cu partenerii externi. In contextul solutionarii conflictului transnistrean, va continua sa insiste asupra retragerii trupelor ruse din tara”.

Popescu sustine ca a discutat cu ministrul de externe rus si despre casarea munitiilor de la Cobasna. 

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE: “Am reiterat ca Republica Moldova categoric nu isi doreste si nu poate reveni la disuctiile privind federalizarea sau principiile de reglementare transnistreana, discutate acum 15 ani, inclusiv in perioada diplomatiei domnului Kozak.”

Cand l-am intrebat despre solicitarea omologului sau rus, Serghei Lavrov ca limba rusa sa-si pastreze pozitia in Moldova, Popescu a raspuns: 

Nicu POPESCU, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE: “Sa-l intrebati pe Lavrov. Limba rusa nu are probleme in Moldova.” 

Ministrul de Externe a negat afirmatia lui Igor Dodon ca ar fi mers in Rusia ca sa pregateasca terenul pentru vizita Maiei Sandu. 

Popescu a fost la Moscova, dupa ce a mers la Kiev, unde s-a intalnit cu ministrul ucrainean de externe. El sustine ca a discutat acolo despre perspectiva ca cetatenii celor doua tari sa poata trece frontiera doar in baza buletinului de identitate si ca tarifele de roaming sa fie eliminate.