Deputatii comunisti au contestat la Curtea Constitutionala decretul presedintelui Maia Sandu privind eliberarea din functia de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo.

Ultimul update: 03.11.2023, 08:59 Publicat:03.11.2023, 08:53

„La baza recursului la Curtea Constitutionala a stat faptul ca decretul atacat incalca Constitutia Republicii Moldova si, de asemenea, nu respecta standardele stabilite de Curtea Europeana a Drepturilor Omului cu privire la calitatea unui act legislativ, contravine principiul securitatii juridice, nu poate fi justificat in conformitate cu criteriile „necesitatii statului democratic”, si exista, de asemenea, o disproportionalitate evidenta intre scopul declarat al decretului si masurile luate pentru atingerea acestui scop”, se arata in comunicatul emis de PCRM. 

La data de 26 septembrie, presedintele tarii, Maia Sandu, a semnat decretul prezidential privind eliberarea din functia de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo.

La sfarsitul lunii octombrie, CEDO a obligat Republica Moldova sa-i achite achite fostului procuror general Alexandr Stoianoglo prejudicii morale in valoare de 3600 de euro. 

Stoianoglo a fost retinut la inceputul lunii octombrie 2021 si tot atunci a fost suspendat din functie, dupa ce in biroul de serviciu, dar si in locuinta sa au avut loc perchezitii. Fiind plasat ulterior sub conrol judiciar,  acesta este invinuit de abuz in serviciu, depasirea atributiilor, corupere pasiva si darea de informatii mincinoase. Acesta mai este este vizat intr-un al dosar, in care este invinuit de imbogatire ilicita. Stoianolgo neaga acuzatiile si se declara nevinovat. 

In noiembrie 2021, Maia Sandu a depus o sesizare privind procedura de evaluare a performantelor lui Stoianoglo, iar in mai anul trecut, CSP a aprobat raportul Comisiei de evaluare si a acordat calificativul „nesatisfacator” activitatii sale. Ulterior, avocatii acestuia au contestat in instanta raportul Comisiei de evaluare, insa judecatorii nu au luat inca o decizie. Acum o luna Alexandr Stoianolgo a fost eliberat din functia de procuror general printr-un decret semnat de Maia Sandu. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.