Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene a aprobat astazi lista persoanelor care vor fi sanctionate pentru actiuni de destabilizare a Republicii Moldova. In documentul creat la propunerea ministrului roman de externe se regasesc Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc, Ilan Sor si Vlad Plahotniuc. Intr-o postare pe facebook, Maia Sandu a salutat sanctionarea acestora.

Publicat:30.05.2023, 22:11

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:„Azi Uniunea Europeana a anuntat sanctionarea a cinci persoane care ameninta stabilitatea si securitatea tarii noastre. Patru dintre ele sunt cetateni ai Republicii Moldova. Acesti oameni certati cu legea au tradat si continua sa tradeze interesul national, pun in pericol dezvoltarea Republicii Moldova si lucreaza in folosul Kremlinului.” a scris sefa statului Maia Sandu pe pagina sa de facebook.” 

Potrivit presedintelui, in urma deciziei de azi, persoanelor vizate, adica lui Ilan Sor, Vlad Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc si Marinei Tauber, nu li se va permite circulatia libera in tarile ce se vor alinia sanctiunilor, le vor fi blocate conturile in acele state si le vor fi sechestrate averile. Ministerul de Externe din Romania, care a si cerut ca UE sa sanctioneze persoanele care vor sa destabilizeze situatia din Republica Moldova, a salutat de asemenea adoptarea acestei liste de catre Consiliul Afaceri Generale al UE.

Solicitat de ProTV, avocatul lui Plahotniuc a zis ca trebuie sa analizeze lista, iar Cavcaliuc nu a reactionat. Intre timp, avocatul Marinei Tauber si al lui Ilan Sor a spus ca asteapta sa vada lista persoanelor sanctionate.  

Iulian BALAN, AVOCAT:Nu stiu ce sa va spun. Nu am vazut lista, din pacate. Nu am niciun comentariu.” 

Daca Sor si Plahotniuc au mai fost sanctionati de Statele Unite si Marea Britanie, va fi prima data cand Tauber si Cavcaliuc vor aparea in lista neagra. Marina Tauber este cercetata penal intr-un dosar privind finantarea ilegala a formatiunii Sor. Ilan Sor, recent lipsit de mandatul de deputat, a fost condamnat luna trecuta la 15 ani de inchisoare de Curtea de Apel, fiind gasit vinovat de escrocherie si spalare de bani. 

Ca si Sor, Vlad Plahotniuc este considerat unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. 

Potrivit autoritatilor, fostul lider PD s-ar ascunde in Cipru. Gheorghe Cavcaliuc, fost sef interimar al Inspectoratului General al Politiei, a fugit din Moldova in 2021 si se presupune ca s-ar afla la Londra. Acesta a participat, alaturi de Ilan Sor, la organizarea protestelor la Chisinau, in octombrie 2022, se arata in document.