Cu 53 de voturi pentru, Vladimir Cebotari a fost lipsit de imunitate parlamentara. El este acuzat ca ar fi participat la concesionarea frauduloasa a Aeroportului Chisinau. Democratul spune ca este victima unei rafuieli politice si ca va alerta comunitatea internationala in legatura cu ceea ce se intampla in tara.

Publicat:19.09.2019, 19:33

Nici nu s-a inceput bine sedinta ordinara a Parlamentului de astazi, ca Procuroul General Interimar a solicitat ridicarea imunitatii a doi deputati. Este vorba de democratul Vladimir Cebotari si Pavel Jardan de la Partidul Sor. Cum Jardan nu era prezent in sala, comisia juridica a legislativului a decis sa amane decizia in privinta acestuia. Asa ca protagonistul zilei a ramas Cebotari.

Dumitru ROBU, PROCUROR GENERAL INTERIMAR: “Indica banuieli rezonabile ca deputatul Vladimir Cebotari in anul 213, prin folosirea situatiei de serviciu, cu depasirea atributiilor de serviciu, in interesul unui grup criminal orgnizat, a contribuit direct la preluarea controlului asupra intreprinderii de stat Aeroportul Chisinau prin initierea proiectului pentru concesionarea Aeroportului.”

Alexandru JIZDAN, DEPUTAT PDM: “Dvs ati venit in ziua cand Cebotari s-a inregistrat ca si candidat la Primaria capitalei si mi se pare o executie politica.”

Democratii privesc decizia ca pe o rafuiala politica.

Sergiu SIRBU, DEPUTAT PDM: "Eu din cate cunosc domnul Cebotari a fost un simplu membru al unei comisii de selectare care a executat o decizie a Guvernului.”

Vladimir CEBOTARI, DEPUTAT PDM: “Doamna Maia Sandu nu a ridicat cumva mana pentru aceasta decizie in guvern?”

In timp ce deputatii de la guvernare aclamau miscarea procurorului.

BATRINCEA, DEPUTAT PSRM: “Dumneavoastra aveti o posibilitate istorica sa va afirmati.”

In timpul discutiilor din plen, cei de la Partidul Sor, fractiune ai carei deputati au ajuns in arest la domiciliu, au spus ca motivatia procurorului este lipsita de dovezi.

Denis ULANOV, DEPUTAT PARTIDUL SOR: “Fractiunea Partidului Sor voteaza impotriva.”

Deciziile se iau in alte parti si nu la Procuratura. O spune Cebotari, care se considera persecutat politic. Inainte de votul final, democratul a tinut un discurs aprins de la tribuna.

Vladimir CEBOTARI, DEPUTAT PDM: “Zilele acestea primeam foarte multe mesaje sa plec din tara./Eu am primit mesaje si ce urmeaza dupa asta si stiu ce urmeaza. Cunosc foarte bine ca la indicatia domnului Nastase s-au verificat ultimii 10 ani din viata mea si nu au gasit mare lucru.”

Dupa care, fractiunea din care face parte a parasit sedinta Parlamentului. Liderul PDM zice ca oamenii legii neglijeaza subiecte importante, cum ar fi finantarea Partidului Socialistilor de catre rusi, asa cum se enunta anterior.

Pavel FILIP, LIDER PDM: "Actuala guvernare nu stie cum sa distraga atentia de la esecurile pe care le-ar avea si pentru a frauda alegerile locale care urmeaza.”

Pentru ridicarea imunitatii au votat 53 de deputati. Din 2006 pana in 2011 Vladimir Cebotari a detinut functiile de secretar al Consiliului de Administrare a “AirMoldova” si director al Departamentului Juridic la aceeasi intreprindere.