Statul ar fi fost prejudiciat cu 1,2 miliarde de lei prin intermediul intreprinderii Metalferos si a mai multor companii private, controlate de Vlad Plahotniuc. Acuzatiile vin din partea procurorului general, care afirma ca banii erau obtinuti prin diferite scheme de coruptie. Avocatul fostului lider PD sustine ca declaratiile lui Stoianoglo sunt “un show mediatic”.

Publicat:20.08.2020, 14:25

Alexandr STOIANOGLO, PROCUROR GENERAL:“In baza unor contracte fictive, semnate intre Metalferos si reprezentantii firmelor nerezidente, dirijate si controlate de Plahotniuc, metalele erau achizitionate la un pret redus, iar mai apoi, revandute beneficiarilor finali, la un pret majorat cu 27 la suta.”

Totodata, ancheta a stabilit ca intre anii 2012-2019, Vlad Plahotniuc ar fi organizat prin intermediul companiilor nerezidente, care-i apartineau lui, exportul de metale feroase si neferoase catre colectori specializati din Turcia, Olanda, Austria si Germania.

Alexandr STOIANOGLO, PROCUROR GENERAL: “In perioada anilor 2015-2017, una din companiile nerezidente, controlate de Plahotniuc ar fi primit in cont, de la companiile din alte state, circa 35 milioane de dolari, din care aproximativ 27 milioane de dolari au fost transferati in contul Metalferos.”

Totodata, Stoianoglo a precizat ca dosarul, initiat anul trecut de Procuratura Anticoruptie era unul formal, care s-a investigat pana acum in mod superficial. Avocatul lui Vlad Plahotniuc a numit acuzatiile procurorului general un “show mediatic”.

Lucian ROGAC, AVOCATUL LUI VLAD PLAHOTNIUC: “Vreau sa mentionez faptul ca pana la ziua de astazi, nici domnul Plahotniuc, nici eu, ca aparator, nu am fost citati pe cauza data. Cu toate acestea, vad ca cu mare ardoare, in fata opiniei publice, aduce acuzatiile respective. Consider asta o ilegalitate.”

De-a lungul anilor, la Metalferos au existat multiple acuzatii de evaziune fiscala si spalari de bani. Dosarele penale initiate, insa, nu au ajuns la o finalitate. La inceputul lunii august, 16 persoane au fost retinute in dosarul privind fraudarea Metalferos, fiind invinuite de escrocherie si spalare de bani in proportii deosebit de mari, in interesul unei organizatii criminale. Invinuitii, printre care si patru politisti, nu si-au recunscut vina. 

Mai mult, instanta a respins demersurile procurorilor, care cereau arestarea preventiva a acestora si a dispus cercetarea in stare de libertate. Recent, statul a anuntat ca scoate la privatizare Metalferos, iar pretul solicitat este de 900 de milioane de lei. 

Nu este pentru prima data cand Alexandr Stoianoglo vine cu acuzatii in adresa lui Vlad Plahotniuc. In luna mai, procurorul general a declarat ca fostul lider PD este beneficiarul banilor obtinuti in urma furtului miliardului prin intermediul grupului Sor. Plahotniuc a fugit din tara in iunie anul trecut, cand democratii au cedat puterea si s-ar afla acum in Statele Unite.