Maia Sandu spune ca lipsa interesului Procurorului General fata de abuzurile care se comit la moment trezesc mari semne de intrebare. Presedinta spune ca a vorbit si o sa vorbeasca despre ineficienta activitatii procuraturii. Declaratiile au fost facute astazi in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Publicat:17.06.2021, 22:26

Maia SANDU, PRESEDINTELE RM:“Am avut mai multe discutii, inclusiv pe subiecte pe care eu le consider de importanta nationala, riscuri la adresa securitatii statului, am discutat si cu Procurorul General si cu sefii altor institutii care colecteaza informatii, care por prezenta anumite probe. Evident ca lucrurile se pot misca, se pot intampla, daca toate institutiile colaboreaza, pentru ca daca chiar doua institutii se apuca de lucru, iar a treia institutie nu participa, pentru ca fiecare are rolul sau, atunci procesele se opresc si efortul celorlalte institutii nu aduce rezultate. Sunt institutii cheie care trebuie sa inceapa sa functioneze si despre procuratura, despre ineficienta activitatii procuraturii eu am vorbit si o sa vorbesc."

Intrebata daca acest lucru ar insemna ca asteptarile legate de Alexandru Stoianoglo nu s-au materializat, Maia Sandu spune ca a auzit de la Procurorul General ca se lucreaza pe anumite dosare si ca aceste dosare vor ajunge in instanta de judecata, dar trebuie sa vedem progrese macar pe unele dintre ele. 

Maia SANDU, PRESEDINTELE RM: “Da, trezeste mari semne de intrebare lipsa interesului procuraturii fata de abuzurile care se comit acum de gruparea lui Platon.”

Alexandr Stoianoglo a fost promovat în funcție la finele lunii noiembrie 2019, fiind desemnat câștigător al concursului pentru ocuparea funcției de procuror general de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Maia Sandu (pe atunci prim-ministru al Republicii Moldova) a contestat rezultatul concursului, dar a fost agreat de președintele de atunci Igor Dodon. De la numirea sa in functie si pana acum, Procuratura a evitat subiectele sensibile, prezentate în spațiul public, ce îl vizau pe Dodon. Mai mult, Stoianoglo a fost aspru criticat pentru faptul că dosarele de rezonanță, inclusiv cele vizând frauda bancară și concesionarea Aeroportului, bat pasul pe loc.