Natalia Gavrilita spune ca autoritatile din tara noastra negociaza in fiecare luna, atat cu centrala de la Cuciurgan, cat si cu intreprinderi din Ucraina pentru furnizarea energiei electrice in Moldova. Ba mai mult de atat, prim-ministrul spune ca la moment, se negociaza un pret mai mic pentru curent cu unele intreprinderi din tara vecina. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime. 

Publicat:20.06.2022, 21:44

Totodata, sefa Executivului spune ca negocierile cu partea stanga a Nistrului sunt mai grele, pentru ca exista un grad de incertitudine si ca aceste contracte ar trebui sa aiba anumite posibilitati de indexare a preturilor.

„De aceea abia am inceput aceste discutii si aceasta relatie. Sa stiti ca avem posibilitatea de a semna un contract cu Ucraina pe mai multe luni. Reamintesc ca in iunie este prima luna cand am cumparat 30% din electricitate din Ucraina si luam in calcul si posibilitatea semnarii unui contract pe un termen mediu”, a spus Gavrilita. 

Intrebata de Lorena Bogza cum autoritatile au obtinut un pret atat de bun cu Ucraina, adica 77 de dolari, atat timp cat traderii locali spun ca pretul ar trebui sa ajunga la 93 de dolari, Gavrilita a raspuns ca este vorba de prietenie si o relatie comericala normala.

„Am avut discutii cu anumite companii, evident noi mentinem discutiile si relatiile si cu Guvernul Ucrainei, inclusiv la nivel de ministri. Este vorba despre o relatie de prietenie si o relatie comericala normala cu aceste companii. Am mentinut discutii ca sa gasim furnizorii, ca sa mentinem un pret bun”, a mai adaugat Gavilita. 

La data de 8 iunie, Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica a aprobat noile preturi pentru energia electrica. Astfel, tariful la lumina, pentru consumatorii din centrul si sudul tarii, s-a majorat cu 47 de bani pentru un kw/h si a ajuns sa coste in jur de 2 lei si 60 de bani. Cei din nordul tarii vor achita cu 35 de bani mai mult pentru un kw/h, ceea ce constituie un tarif de peste  2,80 de bani. 

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.