Democratul Marian Lupu, fost presedinte al parlamentului si actual sef al Curtii de Conturi, a fost decorat cu cea mai inalta distinctie a statului roman - Ordinul Steaua Romaniei. Decizia presedintelui Klaus Iohannis este aprig criticata atat la Bucuresti, cat si la Chisinau, intrucat Lupu neaga existenta limbii romane, iar despre evenimentele din 7 aprilie, cand detinea functia presedinte al parlamentului, a sustinut ca ar fi fost vorba despre o lovitura de stat. Incercarea noastra de a obtine un comentariu de la Marian Lupu nu s-a soldat cu niciun rezultat.

Publicat:10.09.2022, 21:01

Marian Lupu, actualmente sef al Curtii de Conturi, a fost decorat, impreuna cu alti sefi ai institutiilor de audit europene,

„Pentru contributia exceptionala adusa la dezvoltarea auditului public in context european, pentru integritatea si profesionalismul de care au dat dovada in exercitarea actului de control”, se arata in comunicatul administratiei prezidentiale de la Bucuresti. 

Evenimentul a fost organizat cu ocazia implinirii a 30 de ani de la crearea Curtii de Conturi de la Bucuresti. Marian Lupu este unul dintre politicienii care au promovat denumirea de limba moldoveneasca si care s-au opus introducerii denumirii corecte a limbii in Constitutie.

Marian LUPU, SEF AL CURTII DE CONTURI: „Limba moldoveneasca pana la moarte”

Intr-o emisiune In Profunzime din 2010, Lupu, care atunci era sef al Parlamentului si presedinte interimar, declara ca stiintific vorbeste romana, dar politic – moldoveneasca. Doi ani mai tarziu, intr-o alta emisiune In Profunzime, afirma ca s-a razgandit…    

Marian LUPU, SEF AL CURTII DE CONTURI: „M-am razgandit. Stiintific nu mai este limba romana, cum spuneam anterior, ci limba moldoveneasca. S-a zis cu stiintificul, deoarece stiintifice sunt tezele sustinute de oamenii de stiinta, iar eu astazi va zic: voi promovati ideile stiintifice, insa va atrag atentia ca stiintele sociale sunt cu o puternica influenta subiectiva. Iar daca sunt subiective inseamna ca sunt promovate in interese politice”.    

Decizia presedintelui Klaus Iohannis de a-l decora pe Marian Lupu, promotor al ideii de popor si natiune moldoveneasca, distincta de poporul roman, a fost dur criticata atat la Chisinau, cat si la Bucuresti.    

Sorin IONITA, ANALIST POLITIC, ROMANIA: „Este ori lipsa de coordonare intre instutii in Romania, ori o prostie uluitoare a cuiva, care habar nu are cine este Marian Lupu in Republica Moldova si ce hram a purtat el in ultimii ani. In tot cazul, este o gafa majora, politica, diplomatica, culturala, cum vreti, e un afront pentru toata societatea reformista din Republica Moldova, care a luptat in toti acesti ani cu hotii lui Plahotniuc si care sunt acum decorati cu Steaua Romaniei.”

Cea mai inalta distinctie a statului roman, ordinul "Steaua Romaniei", a fost instituita pentru a recompensa serviciile exceptionale, civile si militare, aduse statului si poporului roman. Anterior, ea a fost acordata unor personalitati de marca din Moldova, printre care poetul Dumitru Matcovschi, compozitorul Eugen Doga si soprana Maria Biesu.    

Sorin IONITA, ANALIST POLITIC, ROMANIA: „Marian Lupu nu merita aceasta distinctie. Mai mult, dezonoreaza toata cancelaria Ordinului Steaua Romaniei si dezonoreaza presedintele Iohanis, care i-a dat medalia. Mi se pare o jignire pentru tot ce s-a intamplat la Chisinau in ultimii ani.”    

Marian Lupu a fost ministru al Economiei in guvernul comunist, iar in 2005 a ajuns deputat pe listele Partidului Comunistilor. Ulterior a fost ales presedinte al parlamentului, iar dupa ce Voronin a fost indepartat de la putere in urma evenimentelor din 7 aprilie, Lupu a plecat de la comunisti, devenind presedinte al partidului Democrat si contribuind la intrarea in politica, pe usa din spate, a lui Vlad Plahotniuc. Dupa anticipatele din 2009, PD a facut parte din aliantele cu PLDM, PL si AMN, iar Lupu a detinut functia de sef al legislativului si, o perioada, a fost presedinte interimar.    

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.