Rusia incearca din nou sa creeze tensiuni in Republica Moldova. Ministerul Apararii de la Moscova acuza Ucraina ca ar pregati un atac asupra regiuni transnistrene dupa o operatiune sub steag fals. Autoritatile de la Chisinau au negat informatia si au facut apel la calm. Responsabilii de la noi din tara au respins in repetate randuri un scenariu in care Ucraina s-ar putea implica armat in solutionarea conflictului transnitrean, dupa ce mai multi experti straini, au afirmat ca acesta ar fi cel mai rapid scenariu de rezolvare diferendului. Luni, in cadrul emisiunii In Profunzime, presedintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat ca cei de la Chisinau isi doresc sa rezolve acest conflict prin dialog si intodeauna au fost impotriva solutionarii intr-o clipa a acestui conflict. Kievul nu a reactionat deocamdata.

Publicat:23.02.2023, 13:41

Intr-un comunicat emis azi dimineata, ministerul rus al apararii anunta ca Ucraina ar pregati provocari militare in regiunea transnistreana.

„Ca pretext pentru invazia regiunii transnistrene, Kievul planuieste sa organizeze o presupusa ofensiva a trupelor ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene. Ministerul rus al Apararii monitorizeaza indeaproape situatia de la granita dintre Ucraina si regiunea transnistreana si este gata sa raspunda la orice schimbare a situatiei”, se arata in comunicat. 

Ministerul rus al Apararii mai spune ca ucrainenii ar incerca sa insceneze un atac al fortelor rusesti din Transnistria asupra teritoriului ucrainean, ca pretext pentru a invada regiunea transistreana. Potrivit ministerului rus al Apararii, provocarea armata ar putea fi efectuata de unitati ale fortelor armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea regimentului „Azov”. Chisinaul neaga informatiile.

Daniel VODA, CONSILIERUL PREMIERULUI IN DOMENIUL COMUNICARII: „Autoritatile statului nu confirma informatia difuzata in aceasta dimineata de Ministerul rus al Apararii. Facem apel la calm si invitam publicul sa urmareasca sursele oficiale si credibile ale tarii noastre. Institutiile Republicii Moldova coopereaza cu partenerii straini si in cazul unor pericole la adresa tarii vor informa neintarziat opinia publica.”

Kievul nu a venit deocamdata cu o reactie oficiala la acest subiect. Autoritatile de la Chisinau au respins in repetate randuri un scenariu in care Ucraina s-ar putea implica armat in solutionarea conflictului transnitrean, dupa ce mai multe voci, inclusiv experti straini, au afirmat ca acesta ar fi cel mai rapid scenariu de rezolvare diferendului.

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA: „30 de ani, noi slava Domnului am reusit sa mentinem pacea si sa nu se ajunga la conflict. Mai mult ca atat anul asta care a fost si este unul complicat, cu toate provocarile cu toate ideile nastrusnice ca acum e momentul. Noi am spus nu exista solutionare intr-o clipa si am fost impotriva unei astfel de solutii. Noi am avut inteligenta si bunul simt sa pastram linistea, dialogul. Da, el pe alocuri nu este cel mai placut si da rezultate, dar mai bine sa dialoghezi decat sa faci altceva.”

In ultimele luni autoritatile din Federatia Rusa au intensificat amenintarile la adresa Republicii Moldova si au spus ca tara noastra merge pe calea Ucrainei. La inceputul lunii, presedintele Volodimir Zelenski anunta la Bruxelles ca Rusia intentioneaza sa dea o lovitura de stat la Chisinau si sa inlocuiasca puterea. Apoi presedintele Maia Sandu a dezvaluit mai multe detalii din planul rusilor, dar Moscova a respins acuzatiile. Acum doua zile, Vladimir Putin a anulat un decret pe care l-a semnat in 2012, care garanta respectarea suveranitatii, integritatii teritoriale si a neutralitatii Republicii Moldova in stabilirea statutului special al Transnistriei. Potrivit Institutului pentru Studiul Razboiului,  revocarea decretului nu indica faptul ca Putin intentioneaza sa atace Moldova – o actiune pentru care nu are capacitatea militara – desi indica o escaladare a eforturilor sale continue de a submina statul moldovenesc.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.