Decretul Maiei Sandu prin care a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia de prim-ministru este neconstitutional. Este hotararea anuntata de Curtea Constitutionala ca raspuns la sesizarea depusa de socialisti. Magistratii au decis ca presedintele trebuie sa initieze noi consultari cu fractiunile parlamentare, pentru a stabili pasii de mai departe.

Publicat:23.02.2021, 20:09

Domnica MANOLE, PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE: „In numele Republicii Moldova, Curtea Constitutionala, hotaraste:

1. Se admite partial sesizarea depusa

2. Se declara neconstitutional decretul presedintelui RM, privind desemnarea candidatului pentru functia de prim-ministru

3. Fractiunile parlamentare si presedintele RM trebuie sa recurga la noi consultari.”

Totodata, magistratii a declarat inadmisibila partea din sesizarea socialistilor in care acestia au cerut ca judecatorii sa se expuna daca Maia Sandu a incalcat constitutia atunci cand a refuzat sa o desemneze pe Mariana Durlesteanu, candidata propusa de PSRM-Partidul Sor-Pentru Moldova, la functia prim-ministru. In timp ce Curtea Constitutionala examina sesizarea socialistilor, afara un grup de cetateni protestau.

 „Ne dorim anticipate care sa instaleze un guvern functional, un guvern pe care-l doare sufletul pentru aceasta palma de pamant, pentru acest popor care suntem cel mai sarac stat din Europa, cel mai distrus si cel mai corupt din toata imprejurimea.”

„Am venit sa cer onoratei Curti Constitutionale si onoratilor magistrati sa faca dreptate, sa fie de partea poporului. Un pic macar sa se gandeasca si sa se puna in situatia cetatenilor si sa faca parte si dreptate. Poporul vrea alegeri parlamentare anticipate.”  

Dumitru Uratu a venit tocamai din Varnita.

 „Noi suntem gata pentru lupta. Suntem gata sa luptam cu acelasi Dodon, cu aceeasi Zina-carabina, cu tot Parlamentul acela de raufacatori si de oligarhi. La lupta fratilor, cerem alegeri anticipate.”

Presedintia nu a venit deocamdata cu o reactie la anuntul facut de Curtea Constitutionala.  

Maia Sandu a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia de prim-ministru pe 11 februarie. S-a intamplat in seara zilei in care Gavrilita a obtinut zero voturi in Parlament in prima tentativa. Atunci seful PSRM, Igor Dodon a venit in Parlament si a anuntat propria canidatura, Mariana Durlesteanu pentru care 54 de deputati au semnat – cei din PSRM si Pentru Moldova din care fac parte deputatii Partidului Sor, plus trei neafiliati. Sandu a respins candidatul  majoritatii parlamentare, motivand ca in lista semnatarilor ar fi deputati corupti.