Dupa ce Romania a condamnat cu tarie declaratia ofensatoare a prim-ministrului Ion Chicu la adresa europarlamentarului roman, reactii dure au venit si de pe scena politica de la noi. Democratii, care sunt in alianta cu socialistii, au cerut convocarea de urgenta a coalitiei. Maia Sandu a spus ca cere scuze Romaniei din partea Moldovei, iar altii au cerut demisia cabinetului de ministri.

Publicat:23.05.2020, 17:45

Partidul Democrat, care sprijina Guvernul Chicu si are cinci ministri in cabinet, a emis un comunicat prin care se disocieaza de discursul premierului si cere convocarea consiliului aliantei.

Dumitru DIACOV, DEPUTAT PDM: “Personal, nu prea inteleg de ce. Ori l-a provocat cineva, ori i-a bagat un text pe care nu l-a vazut pana la capat, eu nu inteleg logica.”

Socialistii, care sustin executivul Chicu, nu si-au format inca o opinie legata de cele intamplate.

Corneliu FURCULITA, DEPUTAT PSRM: “Nu ne-am convocat ca sa discutam si sa formulam o opinie.”

Partidele din opozitie au avut insa replici taioase.

Sergiu SIRBU, DEPUTAT PRO MOLDOVA: “Noi ne cerem scuze fata de Romania. Regretam mult ca avem asa un prim-ministru. Cred ca demisia acestui guvern este cel mai mic lucru pe care il poate face Republica Moldova.”

Maia Sandu a spus ca Guvernul inaintat de Igor Dodon a intrecut orice masura, iar Andrei Nastase l-a citat pe Nicolae Iorga, atunci cand s-a referit la Chicu.

Andrei NASTASE, LIDER PLATFORMA DA: “De ce sa te miri ca e nerusinat omul care s-a deprins cu rusinea?”

S-a cerut chiar demiterea intregului cabinet de ministri. Deputatul Platformei DA, Iurie Renita l-a acuzat pe premier de limbaj badaranesc, iar colegul lui de partid, Igor Munteanu spune ca prim-ministrul e incapabil sa-si controleze emotiile.

Igor MUNTEANU, DEPUTAT PLATFORMA DA: “Daca prostia ar produce durere atunci actualul PM al Guvernului RM ar striga ca din gura de sarpe. “