Cetatenii din mai multe localitati au fost chemati la urne pentru a-si alege primarii si consilierii locali si dupa validarea alegerilor locale din anul 2015. Potrivit Rodicai Sirbu, ofiter de presa al Comisiei Electorale Centrale, in Republica Moldova au avut loc sase astfel de tururi de scrutin, transmite IPN.

Publicat:15.08.2019, 09:31

„Din motive care tin de demisii sau decesul unor oficialitati locale, dupa alegerile locale din 2015, au fost organizate alte scrutine in care au fost alesi 25 de primari si membrii a doua consilii locale. Cele doua consilii locale care au alta componenta decat cea rezultata din alegerile locale din 2015 sunt cele din localitatea Lingura, raionul Cantemir, si localitatea Cosernita, raionul Criuleni”, a declarat Rodica Sirbu.

Ofiterul de presa al CEC a mai precizat ca toti alesii locali – primarii de sate, comune, orase si toti consilierii, rezultati in urma alegerilor din 2015, isi exercita atributiile functionale pana la validarea de catre instanta de judecata a alegerilor locale din 20 octombrie 2019.

In Republica Moldova exista 898 de primarii. „In una din zilele urmatoare, CEC va aproba o hotarare care va stabili numarul de consilieri. Acesta va fi altul decat la alegerile din 2015, pentru ca datele oficiale ale Biroului National de Statistica privind numarul populatiei Republicii Moldova sunt altele”, a spus Rodica Sirbu. In functie de populatia fiecarei localitati, CEC va stabili un anumit numar de consilieri.