Deputatii revin la munca pentru doua zile ca sa puna in discutie subiecte ce nu mai pot astepta pana in toamna. Maine si poimaine, Parlamentul urmeaza sa voteze modificarile fiscale anuntate de ministrul finantelor si rectificarile la bugetul pentru anul acesta.

Publicat:14.08.2019, 21:07

Zinaida Greceanii convoaca sesiunea extraordinara a Parlamentului la insistenta guvernului, motiveaza ea. Pe ordinea de zi va fi pus documentul ce tine de rectificarea bugetului pentru 2019, dar si cel ce tine de masurile fiscale aprobate de Guvern, printre care majorarea TVA-ului pana la 20 de procente pentru proprietarii localurilor de agrement.

Zinaida GRECEANII, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: “Intelegem ca este o conditie a FMI. De aceea, o sa punem pe cantar ce este mai bine. Sigur ca o sa discutam si va asigur ca maine in parlament o sa asistati la discutii fierbinte.”

De altfel, pentru maine dimineata este anuntat un protest in fata cladirii legislativului. Oamenii de afaceri din industria HoReCa cer mentinerea TVA-ului la cota de 10 la suta. Un alt proiect vizeaza impozitarea castigurilor din loterie si pariuri sportive.

Zinaida GRECEANII, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:“Se foloseau de anumite facilitati fiscale.”

Intr-un comunicat emis presei, partenerul privat al Loteriei Nationale a Moldovei a spus ca loteria plateste impozite pe venituri, ceea ce va aduce in 2019 peste 20 de milioane de lei in bugetul de stat. 

NGM Company, PARTENERUL PRIVAT AL LOTERIEI NATIONALE A MOLDOVEI:“Initiativa unui grup de deputati de a impozita castigurile persoanelor fizice din loterie si pariuri sportive va lovi in cetatenii care joaca, pentru ca anume ei vor fi obligati sa achite impozite. La fel, va avea de pierdut si statul, care va rata venituri, ca urmare a scaderii vanzarilor de bilete la loterie.”

...se arata in mesajul firmei responsabile de loterie. In sesiunea extraordinara a Parlamentului, deputatii vor sa nu mai permita anumitor magazine duty free sa functioneze.

Zinaida GRECEANII, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:“In toata tarile magazinele duty free sunt la iesire din tara. In Moldova, nu stiu de ce, mai sunt si magazine care functioneaza si la intrare in tara.”

Iar la final se va pune in discutie si ideea presedintelui de a indexa pensiile de doua ori pe an.

Ion CHICU, CONSILIER PREZIDENTIAL: “Prevede indexarea de doua ori pe an a pensiilor, la 1 aprilie si 1 octombrie./Implementarea proiectului este planificata pentru anul 2020.”

Vineri este ultima zi de lucru a alesilor. Dupa, acestia se vor intoarce in vacanta pana in septembrie.