Partidul Democrat cere, in regim de urgenta, sa fie convocat Consiliul Coalitiei de guvernamant, dupa ce Ion Chicu a facut declaratii dure la adresa unui europarlamentar.

Publicat:23.05.2020, 09:41

"Partidul Democrat din Moldova isi exprima profunda ingrijorare in legatura cu controversatul schimb de mesaje dintre prim-ministrul Republicii Moldova, dl Ion Chicu si europarlamentarul roman, dl Siegfried Muresan.

Limbajul dlui Chicu in postarea sa de pe Facebook, etichetarile politicianului roman si concluziile pe care le-a formulat sunt inadmisibile si impardonabile.

Partidul Democrat se disociaza in totalitate de o asemenea abordare disproportionata. Iubim Romania, ii apreciem aportul fratesc in constructia unui stat democratic si european in Republica Moldova si ajutorul complex pe care l-au oferit fratii nostri romani economiei, culturii, educatiei de la noi.

Consideram ca asemenea aprecieri pot prejudicia grav relatia dintre cele doua state fratesti, unite prin comuniune de limba, istorie si traditii. Din aceste considerente, vom cere de urgenta convocarea Consiliului Coalitiei pentru a cere prim-ministrului explicatii", se arata intr-un comunicat al Partidului Democrat.

Membrii PD au criticat si declaratiile europarlamentarului Siegfried Muresan, in care comenteaza negativ procesul de gestionare a crizei pandemice in Republica Moldova, spunand ca aceste declaratii sunt superficiale si neadevarate.

"Totodata, ne exprimam dezacordul si cu modul tendentios si lipsit de respect in care europarlamentarul Siegfried Muresan da aprecieri guvernelor din Republica Moldova. Formularile categorice privind “esuarea gestionarii crizei COVID si esuarea reformelor” sunt superficiale si neadevarate.

Mai mult, afirmand ca Guvernul PDM, Guvernul Filip ”a destabilizat situatia din RM si nu a facut progrese in implementarea reformelor”, dl Muresan spune un neadevar cras, pentru ca guvernul nostru a atins o cota de realizare a Agendei de Asociere cu Uniunea Europeana de 65%, progresul in anii 2016-2019 alcatuind 35%, iar perioada indicata caracterizandu-se printr-o imbunatatire generala a tuturor indicilor.

Regretam situatia in care acest dialog lipsit de bun simt ar putea contribui la inrautatirea relatiilor moldo-romane si vom intreprinde eforturi pentru depasirea acestei situatii iesite din comun."

Ieri, europarlamentarul Siegfried Muresan a scris pe pagina sa de Facebook ca guvernul Chicu intarzie cu implementarea reformelor, iar unicul guvern care a facut fata in tara noastra a fost cel condus de Maia Sandu.

In replica, guvernul a spus ca Siegfried Muresan face un joc politic, iar simpatiile pe care le are pentru un guvern sau altul sunt prea pronuntate si il face sa fie subiectiv.

Aseara, Ministerul Afacerilor Externe a Romaniei a venit cu o reactie dura la adresa prim-ministrului Ion Chicu, spunand ca aceste declaratii denota o profunda lipsa de respect la adresa Romaniei si a relatiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova.

Citeste si : Ion Chicu, reactioneaza dur la criticile europarlamentarului Siegfried Muresan: "Stau si ma uit eu la baietasii astea romani oplositi prin structurile europene... Ratati, nimic in viata si in tara realizat, numai de "adus mingi" buni..."

Citeste si : Cum comenteaza guvernul criticile europarlamentarului privind intarzierea implementarii reformelor: "Domnul Muresan face un joc politic prin declaratiile sale si nu se ingrijeste sa urmareasca daca vorbeste adevaruri sau nu"

Citeste si : Siegfried Muresan critica guvernul Chicu, spunand ca intarzie cu implementarea reformelor. Declaratiile europarlamentarului

Citeste si : Cea mai dura reactie a Romaniei din ultimul deceniu: "Afirmatiile facute de premierul Ion Chicu sunt inacceptabile si denota o profunda lipsa de respect la adresa Romaniei"