E oficial. Vlad Plahotniuc are o a doua identitate si se numeste Vladislav Novak. Igor Dodon sustine ca documentul i-a fost eliberat de Agentia Servicii Publice, la solicitarea SIS-ului. Fostul lider PD insa nu ar fi iesit din tara pe baza acestui act. Presedintele spune ca motivele pentru care democratul s-a ales cu inca un nume nu se cunosc deocamdata.

Publicat:04.12.2019, 18:37

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “In anul 2018, conducerea SIS, fostul director Botnari, a initiat eliberarea a doua identitati suplimentare pentru doi cetateni si au fost perfectate pentru data de 29 iulie 2018, pe numele Novak Vladislav Vladimir si pe 29 august 2018, pe numele lui Lesnic Alexandru Mihai. Doua identitati suplimentare.”

Unul dintre documente i-ar aprtine lui Vlad Plahotniuc, iar cel de-al doilea unei alte persoane, numele careia nu poate fi facut public, spune Dodon. Seful statului insa precizeaza ca barbatul a carui identitate reala ramane confidentiala nu este o persoana cunoscuta si nici functionar public. De altfel, aceste pasapoarte nici macar nu ar fi fost folosite pentru a iesi din Moldova.

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Pe acest caz a fost initiat de catre PA dosar pe 29 octombrie 2019, in cadrul caruia au loc investigatii, pentru a afla de la fosta conducere SIS care au fost argumentele pentru eliberarea acestor doua identitati.”

Nu am reusit sa dam de fostul director SIS pentru a obtine un comentariu. Despre faptul ca Plahotniuc ar avea un nume in plus a anuntat si deputatul Chiril Motpan, pe atunci presedinte al comisiei parlamentare pentru securitate nationala si ordine publica. Astazi, presedintele sustine ca si pe numele Novak fostul lider PD e dat in cautare internationala de autoritatile noastre, doar ca Interopolul inca nu a acceptat solicitarea, intrucat poza acestuia nu a aparut pe site-ul organizatiei. 

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Sa nu pierdem timp si sa asteptam de la Interpolul de la Lyon. Sa ne adresam pe bilateral, direct la SUA si organele competente, am mentionat, se vor adresa direct partenerilor nostri importanti: SUA, MB si Romania pentru a solicita informatii, confirmarea sau infirmarea daca se afla sau nu pe teritoriile acestor state.”

Vlad Plahotniuc a fugit din tara in luna iunie cand democratii au cedat puterea.