Ecaterina Casinge, actuala sefa a Cabinetului prezidential din Republica Moldova va fi din august noua purtatoare de cuvant a presedintelui Consiliului European Charles Michel, scrie POLITICO.

Publicat:15.07.2023, 08:10

Potrivit publicatiei europene, actualul purtator de cuvant al lui Charles Michel, Barend Leyts, se va alatura cabinetului premierului belgian, Alexander De Croo, ca director de comunicare, iar pozitia lui Barend Leyts va fi preluata de Ecaterina Casinge.

Interesant este ca Ecaterina Casinge nu provine din familia politica a lui Charles Michel, Renew Europe, provenind in schimb din Partidul Popular European (PPE). Ea a lucrat anterior atat pentru un membru al Parlamentului European din grupul PPE, Siegfried Muresan, cat si pentru organizatia pan-europeana a PPE.

„Cred ca ea are totul”, a declarat Muresan pentru POLITICO. 

„Ecaterina are intr-adevar toate acreditarile de care are nevoie”, a asigurat europarlamentarul roman. El spune ca filiatiile politice diferite ale lui Casinge si ale viitorului sau sef, Charles Michel, nu conteaza. „Afilierile politice nu ar trebui sa fie nici un avantaj, nici un dezavantaj”, a declarat Muresan.

Mutarea are loc chiar inainte de alegerile europene din iunie anul viitor si inainte ca Belgia sa preia presedintia rotativa de sase luni a UE in ianuarie.

Schimbarea este una notabila pentru Charles Michel, intrucat el si purtatorul sau de cuvant Barend Leyts se cunosteau de aproape un deceniu, mai scrie publicatia de la Bruxelles. Leyts a inceput sa lucreze pentru Michel in octombrie 2014, devenind purtatorul de cuvant pentru limba flamanda al politicianului in momentul in care Michel a fost numit prim-ministru al Belgiei. Leyts l-a urmat apoi pe Michel la Consiliul European in decembrie 2019.

Viitorul premierului belgian Alexander De Croo este incert in acest moment. Belgia va avea alegeri in 2024 si nu este clar daca actuala coalitie de sapte partide va pastra suficiente locuri in Parlament pentru a continua sa guverneze, deoarece mai multe dintre partide au scazut in sondaje. De Croo si-a exprimat interesul de a ramane in functia de prim-ministru dupa alegeri, dar diplomatii au speculat de asemenea ca el ar putea fi un candidat pentru a conduce una dintre institutiile UE dupa alegerile europene de anul viitor.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.