Este inadmisibil ca un socialist sa ajunga in fruntea Curtii Constitutionale, a scris Maia Sandu imediat dupa ce Turcan a fost ales presedinte. Asta chiar daca si deputatii PAS au votat pentru ca el sa devina judecator la CC. Democratii au ironizat pe seama “depolitizarii” institutiei, iar Igor Dodon a declarat ca Turcan este un profesionist.

Publicat:19.08.2019, 19:26

“Nu putem permite ca procesul de dezoligarhizare a statului impotriva regimului Plahotniuc sa se sfarseasca cu preluarea controlului asupra unei institutii-cheie de catre o alta forta politica, indiferent care ar fi aceasta."

a mentionat Sandu in postare, chiar daca vineri candidatura lui Turcan, propus de legislativ ca membru al CC, a fost votata de 20 din cei 23 de membri ai Blocului ACUM, de rand cu deputatii PSRM.

Democratii, acuzati anterior ca au politizat Curtea Constititionala, punandu-si oameni apropiati in in fotoliile de judecatori, au ras pe seama subiectului. Andrian Candu a scris ironic: 

ANDRIAN CANDU, DEPUTAT PD: "Vreau sa aduc, pe aceasta cale, "sincere felicitari" Maiei Sandu si celor din Blocul ACUM, cu finalizarea cu succes a procesului de "depolitizare" a Curtii Constitutionale. Felicitari!!! Simtiti aerul schimbarii?!" - a intrebat sarcastic democratul.

Iar fostul premier Pavel Filip a spus ca cei din Blocul ACUM au fost complici la numirea lui Turcan in functie. 

PAVEL FILIP, MEMBRU AL PD:“Membri de partid ati trimis, membri de partid au fost alesi in functii! “E logic!”, a mentionat Filip. Iar liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca a spus ca odata ce Turcan a venit la sefia CC guvernul ACUM a demonstrat ca avem un stat capturat. 

Dupa valul de critici declansat de votarea lui Turcan ca presedinte la curte, seful statului Igor Dodon a scris ca alegerea magistratilor este in afara oricarei influente politice. 

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Eu insumi, ca presedinte al tarii, am luat act de decizia CC, apreciez calitatile profesionale ale noului presedinte al CC, Vladimir Turcan, si mizez pe activitatea cat mai onorabila a Curtii Constitutionale.”, a adaugat presedintele. 

Anterior Blocul ACUM si socialistii acuzau fosta guvernare de faptul ca membrii CC erau afiliati democratilor, Raisa Apolschi fiind nasa lui Vladimir Plahotniuc, iar fostul presedinte Mihail Poalelungi - apropiat al fostului lider PD. Curtea a ramas cu fotoliile goale in iunie, dupa deciziile controversate prin care se impunea mentinerea democratilor la guvernare si care au declansat criza politica. Noii judecatori au depus juramantul vineri in Parlament, unii din ei venind din partide - Nicolae Rosca de la PAS, iar Vladimir Turcan de la PSRM. Tododata, Domnica Manole a candidat la parlamentare pe listele blocului ACUM.