Ambasadorii statelor Uniunii Europene au aprobat lista persoanelor ce ar putea fi sanctionate pentru destabilizarea situatiei in Republica Moldova. In document se regasesc Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc, Ilan Sor, si Vlad Plahotniuc. Anuntul a fost facut de europarlamentarul roman, Vlad Gheorghe. O decizie finala in acest sens urmeaza a fi luata saptamana viitoare de Consiliul Uniunii Europene. Doecamdata nimeni dintre cei vizati nu a venit cu o reactie.

Ultimul update: 27.05.2023, 09:56 Publicat:27.05.2023, 09:03

Vlad GHEORGHE, EUROPARLAMENTAR: „Vesti bune aici de la Bruxelles, unde tocmai a trecut lista oligarhilor sanctionati din Republica Moldova. Cererea mea mai are un mic pas pana va deveni oficiala, acum e ca si oficiala. Tocmai s-a decis lista in care Sor, Plahotniuc, Tauber, Cavcaliuc si Ceaika vor fi santionati de Uniunea Europeana. Cererea mea s-a aprobat si decizia formala, oficiala este miercuri in sedinta de Consiliu de miercuri, pentru ca astazi au decis ambasadorii, reprezentantii tarilor.”

Totodata, europarlamentaru sustine ca aceasta decizie va fi si un semnal pentru liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. 

Vlad GHEORGHE, EUROPARLAMENTAR: „O veste extraordinara pentru Republica Moldova. Ma bucur foarte tare ca cererea mea devine practic realitate si e un semnal catre Putin si oamenii lui ca lucrurile nu raman cum au fost pana acum, ca lucrurile s-au schimbat si deja ne putem apuca sa umblam dupa banii lor, sa-i blocam si, eventual, sa-i si confiscam daca cerintele legale sunt indeplinite. Si din nou, e un mesaj pentru toti cei care vor sa faca precum oligarhii acestia cinci - ca nu merge asa si ca pana la urma UE tot o sa-i prinda si daca vor sa faca ceva, s-o faca in Rusia lui Putin, ca aici nu e loc pentru ei. O victorie foarte mare pentru Moldova si pentru UE”.

Ilan Sor, Vlad Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc si Marina Tauber, dar si omul de afaceri rus Igor Ceaika, cunoscut pentru legaturile sale cu fostul presedinte Igor Dodon, se regasesc in lista persoanelor ce urmeaza a fi sancrionate de UE. Acestia ar putea avea restrictii de calatorie in tarile Uniunii Europene si ar putea ramane fara bunurilor pe care le-ar avea pe teritoriul Uniunii Europene. Daca Sor, Plahotniuc si Ceaika au mai fost sanctionati de Statele Unite si Marea Britanie, va fi prima data cand Tauber si Cavcaliuc vor aparea in lista neagra. 
Marina Tauber este cercetata penal intr-un dosar privind finantarea ilegala a formatiunii Sor. In prezent aceasta se afla in arest la domiciliu. Totodata, Tauber a fost in fruntea mai multor proteste antiguvernamentale organizate incepand cu anul 2022.

Ilan Sor, recent lipsit de mandatul de deputat, a fost condamnat luna trecuta la 15 ani de inchisoare de Curtea de Apel, fiind gasit vinovat de escrocherie si spalare de bani. Sor neaga acuzatiile.

Si Vladimir Plahotiuc ar urma sa fie sanctionat de UE. Potrivit autoritatilor, fostul lider PD s-ar ascunde in Cipru. Ca si Sor, Plahotniuc este considerat unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului.

Gheorghe Cavcaliuc, fost sef interimar al Inspectoratului General al Politiei, a fugit din Moldova in 2021 si se presupune ca s-ar afla la Londra. Si fostul politist, devenit politician si si lider de partid, a participat, alaturi de Ilan Sor, la organizarea protestelor la Chisinau, in octombrie 2022, se arata in document.

Iar Igor Ceaika este singurul cetatean strain  de pe lista UE. In propunerea de sanctionare se spune ca el a jucat un rol in planul Rusiei de a aduce tara sub controlul Kremlinului. Deocamdata nimeni din cei vizati nu a venit cu o reactie. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.