Extinderea votarii la doua zile in diaspora, in situatii exceptionale, masuri pentru o finantare mai transparenta a campaniei electorale si pedepse mai aspre pentru folosirea resurselor administrative si coruperea alegatorilor. Sunt cateva dintre modificarile la Cod Electoral, adoptate in prima lectura cu votul deputatilor PAS. Comunisitii si socialistii au criticat schimbarile si au votat impotriva, iar cei din Partidul Sor s-au abtinut.

Publicat:06.08.2022, 17:52

Olesea STAMATE, PRESEDIINTELE COMISIEI JURIDICE, NUMIRI SI IMUNITATI A PARLAMENTULUI: „Proiectul popune ca desfasurarea alegerilor in unele circumscriptii electorale sau sectii de votare prin derogare de la regula regula generala din motive obiective, fie pandemie, instituirea starii de urgenta in tarile in care sunt deschise sectii de votare, organizarea accesului fluidizat al alegatorilor in sectiile de votare in afara tarii pe parcursul a doua zile, sambata si duminica.”

Decizia in acest sens va fi luata prin hotararea CEC cu cel putin 25 de zile inaintea alegerilor. Opozitia a criticat aceasta prevedere.

Vasile BOLEA, DEPUTAT BCS: „Haideti sa nu fim mai catolici ca papa de la Roma. Fie includem o regula generala ca votarea se face intr-o zi, fie daca vreti sa se voteze in doua zile poftim includeti lucrul asta in Codul electoral, nu dati pe seama CEC, care la drept vorbind ati politizat-o in ultmii 30 de ani.”

Proiectul mai propune micsorarea numarului membrilor CEC de la 9 la 7. Acestia urmeaza a fi desemnati cate 2 de catre Parlament, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii si unul de presedintele tarii. In prezent, membrii CEC sunt desemnati: 1 - de catre seful statului, iar ceilalti 8 – de catre Parlament, cu respectarea reprezentarii proportionale a majoritatii si a opozitiei.

Vasile BOLEA, DEPUTAT BCS: „Se primeste ca din 7 membri a CEC, pe viitor putem sa avem toti 7 care vor fi numiti intr-o oarecare masura de catre PAS, este un pas inainte spre o mai mare democratie spre depolitizarea acestui organ?”

Olesea STAMATE, PRESEDIINTELE COMISIEI JURIDICE, NUMIRI SI IMUNITATI A PARLAMENTULUI: „Eu ma bucur ca dumneavostra vedeti PAS-ul majoritar pe arena politica inca pentru urmatorii 30 de ani, modificarile se refera la urmatoarea componenta a CEC. De fapt propunerea vine sa depolitizeze acest organ. Daca propuneti o formula mai reusita, discutam in cadrul consultarilor.”

Printre modificarile importante, care au starnit discutii sunt si masurile pentru o finantare mai transparenta a campaniei electorale.

Olesea STAMATE, PRESEDIINTELE COMISIEI JURIDICE, NUMIRI SI IMUNITATI A PARLAMENTULUI: „Se propune limitarea posibilitatii efectuarii donatiilor in numele unor terti, prin plafonarea donatiilor la suma venitului anual al donatorului inregistrat pentru anul calendaristic precedent, virarea in bugetul de stat a sumelor primite peste plafoanele permise de lege si sanctionarea contraventionala a donatorilor care comit astfel de abateri.”

Proiectul a fost votat in prima lectura doar de catre deputatii PAS. Partidul Sor s-a abtinut, iar comunistii si socialistii au votat impotriva.

Vlad BATRANCEA, DEPUTAT BCS: „De la sine deja acest proiect creaza pericol pentru partide politice, in special pentru partidele de opozitie.”

Autorii proiectului de lege sustin ca acesta a fost transmis spre expertizare institutiilor internationale, inclusiv Comisiei de la Venetia. Iar pana la votarea in lectura finala  modificarile vor fi consultate cu toate partile interesate.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.