Igor Dodon nu a avut niciun temei moral sa semneze legea SIS, care a fost suspendata de Curtea Constitutionala. O spune expertul constitutional Alexandru Tanase, fost judecator al Curtii Constitutionale, care afirma ca presedintele tarii trebuie sa actioneze in conformitate cu spiritul Constitutiei.

Publicat:08.12.2020, 17:27

Alexandru TANASE, FOST PRESEDINTE CC: "Aparent, promulgarea de catre presedinte a unei legi nu ar trebui sa ridice anumite semne de intrebare, doar ca este o abordare foarte superficiala. Presedintele trebuie sa actioneze in conformitate cu spiritul Constitutiei si in spiritul loialitatii fata de Constitutie."

Solicitat de PRO TV, Alexandru Tanase spune ca din moment ce Curtea Constitutionala a decis suspendarea acestei legi, rezulta ca judecatorii au vazut anumite probleme in aceasta lege si prin urmare, presedintele Igor Dodon nu a avut niciun temei moral sa semneze aceasta lege. 

Alexandru TANASE, FOST PRESEDINTE CC: "Singurul lucru pe care putea sa-l faca un presedinte de tara, care respecta Constitutia, este sa ceara chiar el insasi Curtii Constitutinale sa verifice constitutionalitatea acestei legi. Cu atat mai mult ca, potrivit legii, Curtea Constitutionala are la dispozitie 14 zile sa verifice constitutionalitatea si presedintele, la randul sau, are un termen suficient ca sa se poata incadra in acest timp si sa astepte solutia Curtii ca sa nu promulge o lege care poate, eventual, sa fie declarata neconstitutionala. Astfel, eu cred ca acest gest a presedintelui Dodon se incadreaza perfect in atitudinea sa fata de legea fundamentala pe care a manifestat-o pe parcursul mandatul sau."

Totodata, Alexandru Tanase spune ca promulgarea acestei legi de catre Igor Dodon nu are niciun efect juridic la acest moment, iar legea ramane a fi suspendata.

Alexandru TANASE, FOST PRESEDINTE CC: "Controlul „a priori”, care a fost initiat de Curtea Constitutionala, se transforma in control „a posteriori”. Legea ramane a fi suspendata si nu vor urma niciun fel de efecte, atata timp cat nu s-a pronuntat Curtea Constitionala."

Cat despre faptul ca legea a fost publicata si in Monitorul Oficial, Alexandru Tanase spune ca responsabilii s-au grabit sa faca acest lucru. 

Alexandru TANASE, FOST PRESEDINTE CC: "Sunt actiuni foarte clare in dispret fata de Constitutie si fata de CC in calitate de garant al constitutiei. Chiar daca este publicata in Monitorul Oficial, aceasta lege ramane a fi suspendata. Decizia Curtii de suspendare este una perfect valabila. Oricand va decide Curtea sa examineze aceasta sesizare care a fost depusa de domnul Litvinenco, atunci se va vedea exact: daca legea este constitutionala, ea urmeaza sa-si produca efectele, iar in cazul in care va fi declarata neconstitutionala, se considera, potrivit Constitutiei, ca aceasta lege este una inexistenta."

Astfel, fostul presedinte CC spune ca atata timp cat nu s-a pronuntat Curtea Constitutionala, decizia presedintelui in exerciti de a promulga aceasta lege si publicarea ei cu viteza luminii in Monitorul Oficial nu are nicio importanta.

Astazi, Igor Dodon a promulgat legea prin care SIS trece in subordinea Parlamentului, desi actiunea ei a fost suspendata de Curtea Constitutionala. Asta dupa ce deputatii socialistii impreuna cu cei din Pentru Moldova, format din deputatii partidului Sor si fostii Pro Moldova, au votat proiectul de lege in doua lecturi, pe fundalul unui scandal intre parlamentari si fara a fi examinat si consultat, ci doar in baza propunerii Comisiei juridice, numiri si imunitati.

Citeste si :  Ultima ora. Igor Dodon a promulgat legea prin care SIS trece in subordinea Parlamentului, desi actiunea ei a fost suspendata de CC