Fostul director SIS a recunoscut ca cei sapte profesori turci au fost expulzati din tara la ordinul lui. Vasile Botnari este cercetat in libertate, iar dosarul a fost trimis in judecata. Procurorul General sustine ca nu se stie deocamdata la comanda cui a actionat Botnari, dar a exclus din start ca ar putea fi vorba de Igor Dodon, asa cum spunea anterior opozitia.

Publicat:05.02.2020, 21:14

Alexandr STOIANOGLO, PROCURORUL GENERAL: SIS si-a asumat actiunile de indepartare in lipsa unei solicitari scrise din partea Biroului Migratie si Azil. Toata operatiunea a fost coordonata nemijlocit de catre invinuit care detinea la aceL moment functia de director al SIS.” 

Potrivit lui Alexandr Stoianoglo, cei doi fosti sefi adjuncti ai SIS au fost scosi de sub invinuire. Asta pentru ca Vasile Botnari nu le-ar fi spus subalternilor sai ca actiunile intreprinse sunt ilegale. Invinuirile i-au fost scoase si directorului Biroului Migratie si Azil. 

Alexandr STOIANOGLO, PROCURORUL GENERAL: “In calitate de invinuit figureaza fostul director al SIS care este invinuit de abuz in serviciu. Colaboreaza cu ancheta si este cercetat in stare de libertate.” 

Fostul sef al SIS nu ar fi spus la comanda cui a actionat, mentionand doar ca cetatenii turci reprezentau un pericol pentru siguranta statului. 

In schimb, Stoianoglo spune ca seful statului nu ar avea nicio tangenta cu acest dosar. Desi Igor Dodon a fost acuzat anterior de opozitie ca el ar sta in spatele expulzarii profesorilor turci si ca aceasta ar fi rasplata pentru renovarea presedintiei pe banii oferiti de Recep Erdogan.

Cei 7 profesori turci au fost incatusati si expulzati din Moldova, in septembrie 2018. In doar cateva ore, presa a aflat ca invatatorii au fost retinuti de SIS si trimisi fortat in Turcia. Ei sunt acuzati ca ar avea legaturi cu Fetullah Gulen, fost aliat al presedintelui turc. Acesta traieste in exil in Statele Unite, iar Erdogan il acuza ca ar sta in spatele tentativei de lovitura de stat din 2016. Gulen are o vasta retea de ONG-uri si scoli in intreaga lume.