Generalul si politicianul Ion Costas este candidatul independent la alegerile prezidentiale din 1 noiembrie. Astazi, acestia au depus documentele necesare la CEC pentru inregistrarea grupului de initiativa care va colecta semnaturile.

Publicat:02.09.2020, 15:53

Ion Costas s-a nascut in anul 1944 in satul Tarigrad, raionul Drochia.

A absolvit Scoala Militara Superioara de Aviatie din orasul Harkov si Academia Fortelor Aeriene "Iuri Gagarin" de la Moscova. In perioada 1967-1984 a fost ofiter de aviatie in Armata Sovietica, iar mai tarziu devine comandant de Divizie de aviatie, avand 102 avioane de lupta. 

In anul 1990 a fost numit in functia de presedinte al Comisiei Sovietului Suprem al RSSM pentru Securitatea Statului si probleme militare, iar in septembrie 1990 - membru al Consiliului Prezidential al Republicii Moldova. 

Intre anii 1990-1992, generalul Ion Costas a detinut functia de ministru al Afacerilor Anterne in Guvernul Republicii Moldova.

In 1992, acesta este numit ca primul ministru al apararii al Republicii Moldova, dar a fost eliberat din functie dupa infrangerea trupelor moldovenesti in luptele pentru readucerea Transnistriei in componenta Republicii Moldova.

Ion Costas a fost decorat cu Ordinul "Pentru serviciul in fortele armate ale tarii natale",. La 24 februarie 2010, a fost decorat cu „Crucea de merit".

Pentru prezidentialele din toamna si-au depus candidatura: Tudor Deliu - PLDM; Renato Usatii - Partidul Nostru; Andrei Nastase - Platforma DA; Maia Sandu - PAS; Octavian Ticu - PUN; Andrian Candu - Pro Moldova si Aleksandr Kalinin - Partidul Regiunilor.