Igor Dodon a invitat fractiunile din majoritatea parlamentara la discutii separate maine. Dupa aceste discutii, presedintele sustine ca va fi clar care vor fi urmatorii pasi si daca va cadea guvernul sau nu. Dodon sustine ca isi doreste ca aceasta alianta, dar si activitatea guvernului, sa continue, intrucat ar fi „o sansa pentru RM„ in acelasi timp o motiune deja se pregateste, spune seful statului.

Publicat:07.11.2019, 14:02

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: „In primul rand ca sa cunoasteti pozitia mea personala, a socialistilor, noi vrem sa pastram aceasta majoritate parlamentara. Noi vrem sa pastram acest guvern pentru ca consideram ca este o sansa pentru RM. In acelasi timp, colegii socialisti categoric nu accepta promovarea unor initiative care contravin Constitutiei, in opinia lor, dar si contravin acelor intelegeri si acorduri care au fost semnate intre socialisti si blocul ACUM.

Socialistii si Blocul ACUM au semnat, inculusiv si eu am semnat, un acord in luna septembrie in care este scris foarte clar care este procedura de desemnare a candidatilor pentru anumite functii. Noi sustinem reforma justitiei, reforma procuratorii, dar atunci cand incearca sa subordoneze politic unele persoane, lideri de partid, anumite functii importante in stat, cred ca lucrul acesta nu este tocmai corect.

Astazi am facut un schimb de opinii, discutiile vor continua. Am inteles ca doamna Greaceanii vrea sa convoace sedinta parlamentului pentru maine la ora 15:00. Maine la ora 10:00, in parlamentul RM voi avea discutii in calitate de presedinte al tarii cu fractiunea socialistilor, la ora 11:00 ii invit pentru discutii pe deputatii fractiunii PAS si la orele 12:00 ii invit la discutii pe deputaii fractiunii DA.”

– De ce separat?

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: „Pai sunt fractiuni separate, din cate cunosc. Vin public cu aceasta invitatie. Eu in calitate de sef al statului trebuie sa fac tot posibilul ca sa nu ajungem la alegeri anticipate. De aceea voi face us de statutul de presedinte pentru a-i pune la masa separat, ca dupa aceea sa-i adun pe toti impreuna.”

– Daca Maia Sandu nu va renunta la decizia sa, ce se va intampla?

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: „Vom vedea ziua de maine.”

– Ce sanse sunt ca sa fie inaintata o noua motiune de cenzura, dupa a aceste discutii?

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: „Eu cred ca sansa e foarte mare, motiunea se pregateste deja si maine pana la ora 15:00 va fi clar, dupa aceste consultari. Vedem care este pozitia guvernului si o sa fie o decizie.”