Igor Dodon, care nu a plecat niciodata in Romania de cand a devenit presedinte, il cheama pe Klaus Iohannis la Chisinau. Invitatia a fost facuta la telefon. Presedintia de la Bucuresti a confirmat dialogul, dar nu a spus nimic despre posibilitatea ca Iohannis sa vina in Moldova.

Publicat:26.06.2019, 21:15

Presedintele Igor Dodon, care se declara pro-rus, a vorbit astazi la telefon cu omologul sau de la Bucuresti, Klaus Iohannis.

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “La finele convorbirii am reiterat invitatia pentru dl. Klaus Iohannis de a intreprinde o vizita oficiala in Republica Moldova.”

De aceasta data, invitatia a fost lansata direct, dupa ce, tot acum doi ani, presedintele l-a chemat pe Iohannis in Moldova printr-o scrisoare inmanata ambasadorului Daniel Ionita. Aceasta a ramas, insa, fara vreun raspuns.

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Eu sunt in relatii bune cu fratii nostri romani.”

Intr-un comunicat plasat pe site-ul presedintiei de la Bucuresti, convorbirea telefonica este confirmata, dar nu se zice nimic despre posibilitatea si conditiile unei vizite a sefului roman la Chisinau. Se precizeaza insa ca Iohannis a mai discutat astazi cu premierul Maia Sandu si vicepremierul Andrei Nastase. Cei doi ar urma sa ajunga la Bucuresti la inceputul lunii iulie. In cazul prim-ministrului a fost stabilita si o data, 2 iulie. Aceasta va fi prima plecare oficiala a sefei guvernului de la investirea ei in functie. Un analist roman a comentat aceasta vizita pentru presa de peste Prut.

Armand GOSU, ANALIST DIN ROMANIA: "Doamna Sandu e prim ministru, adică nu e omologul presedintelui. Potrivit protocolului, dl Iohannis ar fi trebuit sa-l invite pe presedintele Igor Dodon. Astfel ca invitatia lui Iohannis e in plus, e ceva neserios, joc politicianist. Presedintele ar trebui să respecte functia."

Intre timp, presedintele Parlamentului, socialista Zinaida Greceanii anunta ca se afla in aceste zile in Rusia, la invitatia presedintelui Dumei de Stat si este insotita de vicepresedintii legislativului. Partile vor discuta despre prioritatile de pe agenda bilaterala.