Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, lider informal al PSRM, spune ca Ion Ceban va fi candidatul socialistilor la functia de primar general al municipiului Chisinau in cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie. Decizia formala a fost luata, urmeaza sa fie aprobata pe 30 august la sedinta Consiliului Republican a formatiunii. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii „Moldova in direct”, de la postul public de televiziune, transmite IPN.

Publicat:16.08.2019, 09:13

Igor Dodon afirma ca Ion Ceban este cel mai pregatit, deoarece in ultimii patru ani a fost membru al Consiliului municipal Chisinau. Urmatorul pas, spune seful statului, va fi stabilirea, de la inceperea campaniei electorale, a unei intelegeri de neagresiune intre candidatul PSRM si cel al Blocului ACUM. „Nu atingem geopolitica, mergem cu problemele chisinauienilor, cum mai bine sa facem. Ion Ceban accepta o astfel de abordare si cred ca va accepta si contracandidatul din partea Blocului ACUM”, a spus Igor Dodon.

Fiind intrebat despre problema transnistreana, seful statului a mentionat ca in urmatoarea jumatate de an sau pe parcursul urmatorului an, vor aparea premise pentru discutii si pentru a gasi o solutie politica legata de problema transnistreana. In particular, potrivit presedintelui, cetatenii din stanga Nistrului solicita sa fie gasita o solutie pentru bancile lor, care actualmente sunt in afara legii. Un alt pas va fi asigurarea liberei circulatii a persoanelor de pe un mal pe altul al Nistrului. „Sper foarte mult ca in luna septembrie, octombrie, voi avea posibilitatea sa discut aceste lucruri cu Vadim Krasnoselski”, a spus Igor Dodon.

In alta ordine de idei, presedintele a fost intrebat cum priveste majorarea tarifului la energia electrica asupra careia urmeaza sa se expuna Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica. Igor Dodon afirma ca le-a sugerat celor de la ANRE sa nu se grabeasca cu ajustari de tarife, pentru ca se duc negocieri cu partea rusa pentru a gasi o solutie de micsorare a pretului la gaz. „Saptamana viitoare va fi prezentat noul director Moldovagaz si vor fi declansate negocierile pentru a obtine o reducere a pretului la gazul livrat de Gazprom pentru Republica Moldova, pentru a nu majora tarifele pentru consumatorii finali”, a spus Igor Dodon.

Totodata, Igor Dodon a mentionat ca Acordul politic dintre PSRM si Blocul ACUM este gata in proportie de 70% si va fi semnat saptamana viitoare. Acordul are mai multe componente. Este vorba de reforma in domeniul justitiei si procuraturii, care va incepe cu evaluarea tuturor judecatorilor si procurorilor din Republica Moldova. Al doilea element cheie din acord va tine de reformele economice si sociale. Se pune sarcina sa fie create locuri de munca acasa, bine platite si sa fie asigurata o politica sociala echitabila. Partile nu vor accepta traseismul politic si crearea coalitiilor cu deputatii din alte fractiuni. La capitolul politica externa, sunt detaliate masurile privind implementarea Acordului de Asociere cu UE, dar si restabilirea relatiilor cu unii parteneri strategici. Va exista un pact de neagresiune in contextul alegerilor locale.