Igor Dodon vine cu o reactie, in urma declaratiilor facute de Ion Chicu la adresa europarlamentarului Siegfried Muresan. In postarea sa, seful statului i-ar face dreptate lui Ion Chicu si a numit declaratiile europarlamentarului ca fiind provocatoare.

Publicat:23.05.2020, 15:08

Igor DODON, PRESEDINTELE RM: "In ultimele zile au fost facute mai multe declaratii care ar putea afecta in mod nejustificat relatiile bune si parteneriatul strategic pe care Republica Moldova il are cu diferiti parteneri externi si in special cu Romania si Federatia Rusa.

Pozitia mea a ramas neschimbata si consecventa - pledez pentru o politica externa echilibrata, relatii reciproc avantajoase si cu Estul si cu Vestul, in care pe primul plan este interesul nostru national si bunele relatii cu partenerii strategici externi.

Constat cu ingrijorare modul provocator in care este denigrata Republica Moldova si institutiile sale de catre unii europarlamentari, care pe parcursul ultimilor ani par a fi mai degraba membrii ai unor partide de opozitie din Republica Moldova si au o abordare partizana in ceea ce priveste interesul cetatenilor nostri, una care creeaza adesea tensiuni si distorsioneaza realitatile din tara noastra.

Cu regret in ultima perioada asistam tot mai des la folosirea in scop politicianist si populist a relatiilor noastre cu unii dintre partenerii externi si consider ca aceste abordari trebuie sa inceteze. Colaborarea noastra trebuie sa fie una orientata strict spre interesele cetatenilor si sa nu fie afectata de diferite declaratii indiferent de care parte sunt facute.

Republica Moldova beneficiaza de un sprijin generos din partea partenerilor externi, acest lucru s-a vazut si in timpul crizei pandemice pe care o traversam, lucru pentru care le suntem deplin recunoscatori. Asta este ceea ce cu adevarat ramane important in relatia noastra."

Ieri, Ion Chicu s-a aratat deranjat de faptul ca eurodeputatul roman, Siegfried Muresan, a acuzat autoritatile de la Chisinau de gestionarea proasta a pandemiei de coronavirus.

Ion CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Stau si ma uit eu la baietasii astea romani oplositi prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi... Ratati, nimic in viata si in tara realizat, numai de "adus mingi" buni...”

Mesajul postat de Siegfried Muresan:

Siegfried MURESAN, EURODEPUTAT ROMAN: “Guvernele Partidului Democrat si cel al Partidului Socialistilor au destabilizat situatia politica din Republica Moldova si au impovarat cetatenii. Din aceasta cauza, criza COVID-19 a prins Republica Moldova nepregatita.”

Cateva ore mai tarziu, Ministerul roman de Externe a dat cea mai dura reactie din ultimul deceniu, numind declaratiile lui Chicu denigratoare si complet inacceptabile.

MINISTERUL ROMAN DE EXTERNE: "Declaratiile prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atat mai inadecvate cu cat, in contextul actual al pandemiei de COVID-19, Romania a oferit, in mod dezinteresat, un sprijin substantial Republicii Moldova, demonstrand solidaritate (…)”

Partidul Democrat, cel care a sprijinit cabinetul Chicu, a emis un comunicat prin care se disocieaza de discursul premierului si cere convocarea consiliului aliantei.

Socialistii, care sustin executivul Chicu, nu si-au format inca o opinie legata de cele intamplate.

Dupa discursul premierului de pe facebook, ministrul moldovean de Externe a avut o discutie telefonica cu omologul sau roman. Inca nu am obtinut o reactie de la oficial. In schimb, partidele din opozitie au avut replici taioase.

Maia Sandu a spus ca Guvernul inaintat de Igor Dodon a intrecut orice masura, iar Andrei Nastase l-a citat pe Nicolae Iorga, atunci cand s-a referit la Chicu.

Nu e prima oara cand Ion Chicu afiseaza mesaje ofensatoare. Ultima oara a numit postul de televiziune PRO TV ca fiind un canal de manele. Organizatiile de media i-au cerut acestuia sa isi ceara scuze, lucru care nu s-a mai intamplat.