Igor Munteanu sustine ca Ilan Sor are legatura directa cu concesionarea Aeroportului International Chisinau si cere rezilierea contractului. Declaratiile au fost facute la emisiunea InPROfunzime.

Publicat:13.02.2020, 22:29

Astazi un raport la acest subiect a fost prezentat in plen. In documentul aprobat de deputati este mentionat ca procurorii trebuie acum sa preia informatiile si sa-i traga la raspundere pe cei care ar fi permis vanzarea bunului public.

Igor MUNTEANU, DEPUTAT PPDA: "Ilan Sor are probabil treaba directa cu acest contract de concesionare pentru ca Ex-factor este compania care a lucrat pentru anumite tranzactii si pentru anumite constructii legate de Avia Invest.

Pana la urma, toate aceste dovezi pe care noi le-am atasat la raportul comisiei, trebuie sa fie verificate de catre organele de ancheta penala. Noi credem ca procedurile au fost incalcate flagrant si a existat complicitate. In general acest contract de concesionare se dovedeste a fi unul nociv pentru ca schimbarea repetata a administratorilor este extrem de grava."

Totodata, presedintele Comisiei de ancheta pentru analiza modului de organizare si desfasurare a privatizarii si concesionarii proprietatii publice (2013-2019), Igor Munteanu, spune ca privatizarea a fost una frauduloasa.

Igor MUNTEANU, DEPUTAT PPDA: "Acest lucru creeaza neliniste si cea mai buna solutie din punctul meu de vedere este ca acest contract sa fie reziliat.

Trebuie sa se vada cati bani au fost investiti, dar nicidecum nu putem sa lasam mai departe intr-o situatie de ambiguitate generale, pentru ca aceasta creeaza neliniste la nivelul cetatenilor."

CITESTE SI: Cine, cand si cum a decis concesionarea Aeroportului International Chisinau

Oficial, decizia de concesionare a aeroportului a fost luata in ultima zi de mandat al Guvernului in exercitiu Filat II, pe 30 mai 2013, scrie mold-street.com Decizia a fost pregatita de Ministerul Economiei, condus pe atunci de democratul Valeriu Lazar, iar unul dintre argumente era necesitatea de a atrage investitii in modernizarea AIC.

Guvernul condus de interimarul Iurie Leanca a sustinut proiectul. Pana si liberalul Anatol Salaru, ca ministru al Transporturilor, a sprijinit initiativa, afirmand ulterior ca aeroportul ”trebuia concesionat pentru ca aducea pierderi, iar o administratie privata este mai buna”.

Datele oficiale arata insa ca acest argument era unul fals, iar Aeroportul International Chisinau era o intreprindere de stat profitabila. AIC a inregistrat in anii 2009-2013 (pana la concesionare), profituri de circa 120 milioane lei, scrie mold-street.com

Chiar si in 2014, dupa transmiterea majoritatii activelor concesionarului Avia Invest, s-a obtinut un profit de 9,4 milioane de lei, din ceea ce a mai ramas din intreprindere.

De altfel nici in nota de argumentare a Hotararii de Guvern cu privire la aprobarea concesionarii activelor Aeroportului nu se spune nici-un cuvant despre faptul ca intreprinderea ar genera pierderi.

Proiectul a fost promovat si aprobat insa in graba de catre Guvern condus de Iurie Leanca in conditii de netransparenta si fara a respecta normele legale, iar specialistii CNA au avut doar doua ore pentru a elabora un Raport de expertiza anticoruptie (REA)