In asteptarea deciziei Curtii Constitutionale, care va spune daca Maia Sandu este sau nu obligata sa accepte candidatura majoritatii parlamentare la functia de prim-ministru, politicienii se dau cu presupusul. Unii cred ca indiferent de hotarea judecatorilor, sefa statului nu o va inainta pe Durlesteanu si ca este posibil chiar sa se ajunga la impeachment. Altii sustin ca Inalta Curte trebuie sa-si respecte deciziile anterioare si sa sa declare decretul Maiei Sandu neconstitutional.

Publicat:18.02.2021, 19:39

Radu MARIAN, DEPUTAT PAS: „E greu sa faci previziuni, dar cu siguranta doamna presedinte a avut tot dreptul sa refuze un candidat sustinut de oameni eminamente compromisi, corupti si implicati in furtul miliardului. Inclusiv si doamna Durlesteanu am inteles ca a fost implicata in decizii foarte dubioase in trecut, ce tine de privatizarea aeroportului si alte decizii si asta cu siguranta i-a dat dreptul sa refuze acest candidat.”

Vicepresedintele PAS, Radu Marian, sustine ca nu exclude ca Maia Sandu va respinge candidatura Marianei Durlesteanu, chiar si in cazul in care Curtea o va obliga sa o accepte.

Radu MARIAN, DEPUTAT PAS: „Mie mi-i greu sa-mi imaginez ca doamna presedinte o sa accepte aceasta candidatura indiferent de decizia Curtii, o candidatura propusa de o astfel de majoritate care lucreaza impotriva poporului, PSRM-Sor, deci chiar imi este greu sa-mi imaginez.”

Alexandru SLUSARI, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Evident ca pot fi doar doua decizii. Sau decretul va fi declarat anticonstitutional sau va fi declarat constitutional. Dar care va fi decizia Curtii nu sunt baba Vanga, nu pot sa ghicesc. 2:48 Urmeaza sa asteptam verdictul Curtii, nu vreau sa intru in zona speculariilor.”

Alexandru Slusari sustine ca daca ar fi fost acceptata ideea Platformei Da sa fie investit un guvern minoritar in frunte cu exponentul lor, atunci anticipatele ar fi avut loc pana la sfarsitul acestui an. 

Alexandru SLUSARI, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Daca tara va fi condusa de alianta Sor-Dodon, ne putem astepta, ca alegerile vor fi amanate, desi eu nu inteleg cum tara va fi guvernata de un guvern creat de coalitia cu particparea celor de la Sor. Noi cunoastem pozitia partenerilor externi si nu ne putem astepta la nicio deblacare a situatiei financiare.”

Liderul democratilor crede ca alegeri anticipate vom avea oricum, doar ca inca nu este clar cand.

Pavel FILIP, DEPUTAT PD: „Eu am impresia ca doamna presedinte va merge facand abstractie chiar si de decizia CC, determinata spre provocarea alegerilor parlamentare anticipate. Nu exclud si faptul ca vom ajunge in situatie de incalcare a Constitutiei si demararea procedurii de Impeachment pentru presedinte, fiind absolut sigur ca aceasta procedura in caz daca este pornita nu va fi una cu rezultat.”

Iar Andrian Candu sustine ca daca magistratii ar respinge sesizarea socialistilor, atunci s-ar crea un precedent periculos, in care Curtea Constitutionala si-ar depasi atributiile.

Andrian CANDU, DEPUTAT PRO MOLDOVA: „In momentul in care CC va inversa toate procedurile din Constitutie, atunci, fara a modifica Constitutia, noi modificam regimul guvernamental si ne transformam in republica prezidentiala unde presedintele este un fel de sef al Guvernului si astfel CC poate fi acuzata ca si-a depasit cadrul constitutional si a creat, intr-un fel, o alta Constitutie.”

Sergiu SIRBU, DEPUTAT PLATFORMA PENTRU MOLDOVA: ,,Reiesind din prevederile Constitutiei si jurisprudentei Curtii Constitutionale, Curtea nu are o alta iesire decat sa reitereze ce a spus anterior si sa declare neconstitutional decretul presedintelui. Deci, daca se va respecta legea suprema, daca Curtea va fi obiectiva, atunci acel decret va fi cu siguranta anulat.”

Socialistii nu au raspuns la telefon pentru un comentariu. Curtea Constitutionala se va intruni in sedinta marti pentru a examina in fond sesizarea socialistilor care au cerut sa fie declarat neconstitutional decretul presedintelui prin care a fost respinsa candidatura Marianei Durlesteanu inaintata de majoritatea PSRM-Pentru Moldova-Partidul Sor. Acum doua zile, la solicitarea unor deputati PSRM, magistratii au respins cererea de suspendare a decretului presedintelui. 

Iar pe 4 martie magistratii vor examina solicitarea Maiei Sandu cu privire la atributiile sale si ale guvernului interimar.