Potrivit juristului Ion Creanga, premierul Maia Sandu trebuie sa declare in legislativ ca isi asuma raspunderea pentru noile modificari ale legii. Daca in decurs de trei zile, deputatii nu depun o motiune de cenzura, atunci legea intra in vigoare, iar daca va fi depusa si votata de 51 de deputati in legislativ, atunci guvernul Sandu va cadea.

Publicat:06.11.2019, 15:56

Ion CREANGA, Seful Directiei juridice: "Daca astazi l-au votat inseamna ca o sa fie transmis Monitorului Oficial si transmis Parlamentului. Maia Sandu va trebui sa vina in fata parlamentului si sa-si asume raspunderea, dupa care trece termenul de 3 zile de depunere a motiunii de cenzura. Daca n-o sa fie depusa motiunea de cenzura, atunci intra in vigoare"

-"Daca este depusa motiunea de cenzura si este votata de 51 de deputati?"

Ion CREANGA, Seful Directiei juridice: "Atunci cade guvernul. Daca nu se voteaza cu 51 de motiunea de cenzura, atunci guvernul ramane, legea e adoptata"

-"Cand trebuie sa vina Maia Sandu in fata Parlamentului?"

Ion CREANGA, Seful Directiei juridice: "Din momentul in care si-a asumat-o, trebuie sa fie transmisa Parlamentului."

Guvernul a facut astazi un pas care pune sub semnul intrebarii viitorul executivului. Cabinetul Sandu si-a asumat raspunderea si a modificat Legea Procuraturii, fara sa mai fie nevoie de votul in Parlament. Conform modificarilor, prim-ministrul va numi cativa candidati la functia de Procuror General. Se intampla dupa ce rezultatul concursului organizat de Ministerul Justitiei a fost anulat. 

Premierul a mentionat ca va lua in considerare candidaturile care si-au depus dosarele la precedentul concurs organizat de Ministerul Justitiei, dar asta nu inseamna ca vor fi alesi candidati doar din randurile lor. In acelasi timp, aceasta nu a fost explicita privind modalitatea prin care va alege candidatii. Intrebata daca va organiza un nou concurs, prim-ministrul a spus ca atunci cand va prezenta lista, va explica si cum au fost alesi candidatii.