In timp ce Guvernul anunta manifestatii de comemorare, presedintia organizeaza concerte grandioase. Si in acest an, autoritatile se impart in doua tabere si marcheaza diferit ziua de 24 august, cand a avut loc operatiunea Iasi-Chisinau. In timp ce unii califica cele intamplate drept eliberarea de sub ocupatia fascista, altii spun ca acesta a fost inceputul ocupatiei sovietice.

Publicat:14.08.2019, 20:51

Guvernul condamna cele intamplate pe 24 august, 1944, si considera actiunile drept crime impotriva umanitati. La sedinta executivului, insa, nu s-a vorbit despre evenimentele, pregatite in aceasta zi de presedintie. In timp ce unii vor marca 75 de ani de la inceputul ocupatiei sovietice, Igor Dodon pune la cale o adevarata sarbatoare, cu ocazia eliberarii tarii noastre de fascisti. Seful statului nu a spus cati bani vor fi cheltuiti pentru manifestatii.  

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Nu toate sunt costuri enorme. Ceea ce tine de concert organizeaza o organizatie nonguvernamentala. ” 

Ieri, Igor Dodon a scris pe facebook ca va organiza un concert grandios. Totodata, va fi prezentat, in premiera, un film documentar intitulat "Operatiunea Iasi-Chisinau". 

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “ Este vorba despre evenimente protocolare si restabilirea unor monumente din bugetul municipiului Chisinau. “ 

Operatiunea “Iasi-Chisinau” din 1944, cunoscuta si ca Batalia pentru Romania se refera la luptele de la sfarsitul lunii august dintre armata Rosie si aliatii germano-romani. Totul s-a incheiat cu pierderi din ambele tabere, iar la 23 august Romania a anuntat ca iese din Cel De-al Doilea Razboi Mondial. Pe 24 august trupele sovietice au intrat pe teritoriul tarii noastre. Astfel ca unii istorici califica aceasta zi drept eliberare de sub ocupatia fascista, altii insa spun ca este inceputul ocupatiei sovietice.