Interventia virulenta a politicului in activitatea economica face ca toate avantajele pe care le-ar putea identifica un investitor in Moldova sa se piarda. Cazul Balkan Pharmaceuticals este un exemplu negativ care i-ar putea costa pe moldoveni nu doar cele 400 de locuri de munca puse in joc, ci si increderea viitorilor investitori. Relocarea investitiei in alta tara este o varianta din ce in ce mai des vehiculata, scrie money.ro.

Publicat:30.01.2013, 10:06

Reprezentantul companiei farmaceutice a apreciat in exclusivitate pentru Money TV ca sistemul de achizitii publice are o organizare mai buna in Republica Moldova decat in Romania. In primul rand deoarece licitatiile sunt organizate cu sase luni inainte de inceperea livrarilor. In al doilea rand, platile sunt efectuate in fiecare luna pe data de 25, spre sfarsitul lunii calendaristice si nu se pune problema intarzierilor la plata.

Din pacate, organizarea mai buna si depasirea probelmelor financiare este "compensata" de atacurile politicienilor.

"Din pacate, o parte din politicienii din Republica Moldova au devenit mercenari, isi vand serviciile, pozitia. In cazul nostru, noi avem o lupta dechisa cu un anumit deputat din Parlamentul Moldovei care pur si simplu doreste cu orice pret ca noi, investitori romani in Republica Moldova sa inchidem afacerea, pentru ca am deranjat alti importatori", declara directorul companiei Balkan Pharmaceuticals, Silviu Chiru.

"Noi am investit in Republica Moldova peste 26 milioane de dolari, construim o fabrica, care cel putin ca suprafata, avand undeva in jurul a 12.000 mp, este una dintre cele mai mari fabrici din Europa, dar ne lovim de aceste probleme, de mentalitati", completeaza Silviu Chiru.

Managerul Balkan Pharmaceuticals subliniaza ca si in Moldova este valabila zicala "afara-i vopsit gardul, inauntu-i leopardul". Mediul politic este sustinatorul cel mai febril al investitorilor straini, dar numai la nivel declarativ, in realitate cautand cele mai perfide moduri de a-si proteja favoritii locali. 

"Nivelul declarativ are o fata frumoasa, dar realitatea este cu totul alta. ... spre exemplu, pe parcursul anului 2012 am avut nici mai mult nici mai putin de 36 de controale din partea autoritatilor, controale dirijate de unul din parlamentari, deputatul Gheorghe Brega," arata directorul companiei farmaceutice.

Mai ales in domeniul oncologic, producerea locala a medicamentelor a redus cheltuielile statului cu 60%, dar a deranjat importatorii in numele carora actioneaza deputatul Gheorghe Brega.

Nici interventia Ambasadei Romaniei la Chisinau, careia investitorii romani i-au cerut sprijinul, nu s-a bucurat de un raspuns pozitiv din partea deputatului Brega. Problema a fost semnalata Presedintelui Parlamentului Moldovei, insa acesta s-a declarat a fi neabilitat sa intervina in aceasta problema.

Astfel, Balkan Pharmaceuticals este fortata sa considere relocarea activitatilor in zone in care implicarea politicului in mediul economic nu este la fel de violenta. Nu este exclusa nici o investitie in Romania, insa varianta preferata este Ucraina.

"Daca se continua cu aceste atacuri la adresa noastra, prima varianta si cea mai simpla este relocarea investitiei. Este foarte simplu de facut, evident cu anumite costuri, pe care ni le asumam, dar in nici un caz nu mai acceptam sa fim tinta hartuielilor diferitilor politicieni din Republica Moldova... Suntem investitori mari ... si aceste hartuieli nu aduc nimic bun, nici pentru noi si nici statului moldovean...", a completat managerul Balkan Pharmaceuticals.

Solicitat de In PROfunzime.md, deputatul liberal, Gheorghe Breaga neaga acuzatiile. "Ei nu sunt cointeresati sa produca medicamente, ci steroizi anabolici, preparate care dezvolta muschii, preparate care sunt folosite in salile de forta. Ei au aflat ca o sa avem o noua lege care o sa interzica folosirea lor si incearca sa faca probleme. Ei stiu ca o sa trebuiasca sa plece. Acolo, toate medicamentele sunt produse din materie prima de ce mai proasta calitate, fara termen de valabilitate. Sunt mari incalcari acolo. Le-am pus sare sub coada si ei reactioneaza", a explicat deputatul liberal.