Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat ca mai toti din cei care au coordonat, propus si aprobat introducerea ”starii de urgenta” recunosc ca aceasta are ca scop de a evita dizolvarea Parlamentului. Totodata, Sergiu Letvinenco spune ca PAS nu poate permite sa lase in vigoare aceasta interpretare perversa a Legii Supreme.

Publicat:08.04.2021, 12:59

Sergiu LITVINENCO, DEPUTAT PAS: "Mai toti care au coordonat, propus si aprobat introducerea ”starii de urgenta” recunosc deja cu subiect si predicat ca atat declararea starii de urgenta, cat si, mai ales, termenul pentru care aceasta a fost introdusa, au ca scop de a evita dizolvarea Parlamentului. Intrebarea mea este urmatoarea: unde in Constitutie este indicat ca starea de urgenta poate fi declarata pentru a nu permite dizolvarea Parlamentului? Nicaieri. Lucru firesc de altfel, or scopul starii de urgenta de principiu este altul. In acest caz, Constitutia este de facto calcata in picioare, intrucat un instrument constitutional cum este starea de urgenta este folosita nu conform scopului sau, ci pentru a face inaplicabil un alt instrument constitutional cum este dizolvarea Parlamentului. Nu cred ca putem sa ne permitem sa lasam in vigoare aceasta interpretare perversa a Legii Supreme."

Citeste si :  Aureliu Ciocoi: "Starea de urgenta propusa de Guvern este folosita in scopuri politice"

Ieri, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a recunoscut ca instituirea starii de urgenta pentru o perioada de 60 de zile este nejustificata, iar propunerea termenului de 2 luni nu apartine Guvernului. Potrivit lui Ciocoi, Executivul interimar a lasat la discretia Parlamentului stabilirea perioadei starii de urgenta, deputatii fiind cei care au stabilit perioada de 60 de zile

Moldova a intrat in stare de urgenta pentru 60 de zile. Decizia a fost luata in Parlament cu votul majoritatii PSRM-Sor, dupa ce socialistii au inaintat proiectul, in conditiile in care Guvernul demisionar nu are aceste atributii.