Kremlinul ar putea incerca sa exploateze operatiuni cu steag fals in regiunea transnistreana pentru a pretinde ca Rusia trebuie sa protejeze etnicii rusi si vorbitorii de rusa se arata intr-o evaluare a Institutului pentru Studiul Razboiului. Rusia a folosit justificari similare atunci cand a intervenit militar in numele regiunii separatiste in 1992. Expertii de la noi cred ca acum interesele Moscovei in regiune sunt diferite de cele ale liderilor de la Tiraspol, care nu-si doresc o destabilizare.

Publicat:11.01.2024, 20:06

Kremlinul continua sa semene instabilitate politica si divizare in Moldova, scrie Institutul pentru Studiul Razboiului precizand ca ar putea incerca sa foloseasca operatiunile cu steag fals in regiunea transnistreana pentru a pretinde ca trebuie sa protejeze etnicii rusi si vorbitorii de limba rusa. O abordare care se aseamana foarte mult cu narativele rusesti folosite pentru a justifica invazia la scara larga a Ucrainei.

Alexandru FLENCHEA, EXPERT IN SECURITATE SI PROBLEMATICA TRANSNISTREANA: Trebuie sa intelegem ca in Transnistria, la moment in conditiile actuale, avem doi actori diferiti. Pe de o parte avem administratia regiunii care nu este decat fateta publica a companiei Sherif si urmareste propriul interes. Interesul lor este sa faca bani si pentru a face bani au nevoie de pace, stabilitate si buna intelegere in primul rand cu Chisinaul si cu Kievul, dupa care vine Moscova cu rolul ei principal de furnizor de  gaze gratuite.”

Atat expertii de la noi cat si analistii de la Institutul pentru Studiul Razboiului, mentioneaza MGB-ul, asa-zisul Minister al Securitatii de la Tiraspol, care care probabil primeste ordine direct de la Moscova

Alexandru FLENCHEA, EXPERT IN SECURITATE SI PROBLEMATICA TRANSNISTREANA:  „MGB-ul, adica o extensie a FSB-ul rusesc, a servicilor specile rusesti, care in conditii de pace, in mod normal joaca mana in mana cu administratia regiunii, in actualele conditii evident au alte interese.”

Analistii Institutului pentru Studiul Razboiului, mentioneaza ca informatia distribuita ieri de MGB, precum ca doi cetateni din regiunea transnistreana au fost transferati pe teritoriul Ucrainei, informatie respinsa de Kiev, face parte din eforturile Kremlinului de destabilizare a Republicii Moldova. Potrivit expertului in securitate Alexandru Flenchea, interesele Moscovei si cele ale administratiei separatiste de la Tiraspol sunt diferite acum.

Alexandru FLENCHEA, EXPERT IN SECURITATE SI PROBLEMATICA TRANSNISTREANA:  „Divergente sunt tot mai multe si daca va uitati pe toate declaratiile lui Krasnoseliskii de la inceputul anului, ca s-au facut foarte multe, principalul lucru, care lipseste este un apel la Moscova sa ajute, sa salveze Transnistria, cu toate ghilimelele de rigoare. Ori asta este un element nou, fara precedent. Pana acum, pana la inceputul invaziei rusesti in Ucraina, in orice situatie care nu convenea, primul lucru care-l facea Tiraspolul, faca apel la Moscova: „veniti sa ne ajutati”.

Institutul pentru Studiul Razboiului crede ca Moscova ar putea folosi regiunea transnistreana pentru a crea instabilitate in Moldova si pentru a bloca un eventual coridor al cerealelor ucrainene. Lucru pe care potrivit lui Alexandru Flenchea nu si-l doreste administratia de la Tiraspol.

Alexandru FLENCHEA, EXPERT IN SECURITATE SI PROBLEMATICA TRANSNISTREANA:  „Utilizarea administratiei regiunii pentru operatiuni cu steag fals sau alte destabilizari mi se par foarte improbabile pentru ca administrati regiunii regiunii transnistrene, compania Sherif mai exact, la disperare are nevoie de bune relatii si cu Chisinaul si cu Kievul si este interesata in pastrarea acestui coridor sau posibil coridor feroviar pentru exportul de cereale ucrainesti prin regiunea transnistreana.”

Alexandru Flechea considera ca liderii de la Tiraspolul nu-si doresc acum o destablizare in regiune, in ciuda amenintarilor pe care le fac.

Alexandru FLENCHEA, EXPERT IN SECURITATE SI PROBLEMATICA TRANSNISTREANA:  „Krasnoselikii, mai exact cei care stau in spatele lui inteleg foarte bine ca singurul ajutor pe care poate sa-l ofere Federatia Rusa in actualele conditii, este armata rusa, este razboi si militari rusi. Ultimul lucru de care au nevoie patronii companiei Sherif. Ei vor sa fie totul ca pe timp de pace, liniste, stabilitate, contrabanda, gaz gratuit.“ 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.