Presedintele Romaniei Klaus Iohannis sustine, astazi, de la ora 11.30, o declaratie de presa, unde va anunta numele premierului interimar.

Publicat:05.11.2015, 08:25

Presedintele roman Klaus Iohannis va sustine joi, la ora 11,30, o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, anunta Administratia Prezidentiala.

Potrivit unor surse oficiale, seful statului va anunta numele premierului interimar in aceasta conferinta de presa.

Liderii coalitiei s-au intalnit miercuri seara; discutii despre propunerea unui nou premier Liderii coalitiei de guvernare au avut miercuri seara o intalnire pentru a discuta despre propunerile pe care urmeaza sa le faca presedintelui Klaus Iohannis pentru functia de premier, au declarat surse politice.

Potrivit acestora, dupa ce presedintele Iohannis a convocat partidele la consultari, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Gabriel Oprea, Calin Popescu-Tariceanu si Daniel Constantin s-au intalnit pentru a discuta despre posibili candidati pentru functia de premier pe care ii vor propune presedintelui.

Dragnea a declarat, imediat dupa ce Victor Ponta si-a depus mandatul, ca PSD doreste sa ramana la guvernare si va propune presedintelui la consultari un nou premier.

PSD urmeaza sa mearga joi, la ora 15,00, la Palatul Cotroceni, la discutii cu presedintele. Potrivit surselor citate, din delegatia care va merge la consultari vor face parte presedintele PSD Liviu Dragnea, presedintele executiv Valeriu Zgonea si secretarul general Marian Neacsu.

Programul consultarilor

Iohannis a trimis, miercuri seara, o scrisoare presedintilor partidelor parlamentare, pe care ii invita la consultari pentru desemnarea unui candidat pentru functia de prim-ministru, primele chemate la Cotroceni, joi, fiind PSD, PNL, UDMR si grupul minoritatilor nationale. Astfel, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Iohannis a trimis o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlament, prin care ii invita la consultari la Palatul Cotroceni pentru desemnarea unui candidat pentru functia de prim-ministru. Consultarile vor incepe joi, la ora 15.00, cu PSD, urmand ca PNL sa intre la consultari la ora 17.00, UDMR la ora 18.00 si minoritatile la ora 19.00. La ora 16.00, Klaus Iohannis avea anuntata deja o ceremonie de decorare a Colegiului Juridic franco-roman de studii europene. Consultarile vor continua vineri, cand la Palatul Cotroceni vor fi chemati liderii UNPR, de la ora 11.30, si ALDE, de la ora 12.30. Fiecare delegatie va fi formata din maximum cinci membri, se precizeaza in scrisoarea adresata de presedinte liderilor partidelor parlamentare. Chemarea partidelor la consultari pe o perioada de doua zile este o premiera, pana acum toate rundele de negocieri avand loc pe parcursul unei singure zile.