Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vlad Kulminski, sustine ca alegerile pentru functia de bascan din Autonomia Gagauza, din acest an, sunt cele mai imprevizibile din toata istoria Autonomiei, asta pentru ca niciun candidat nu are un avantaj clar fata de concurentii sai. Totusi, Kulminski spune ca cel mai periculos candidat pentru relatia dintre Autonomia Gagauza si Chisinau este candidatul partidului SOR. Acesta mentioneaza ca anume acest partid impreuna cu Federatia Rusa isi doresc astfel sa creeze probeme si dificultati Chisinaului. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii In Profunzime. 

Ultimul update: 24.04.2023, 22:27 Publicat:24.04.2023, 21:11

„Acest candidat ar fi cel mai periculos pentru Chisinau din punct de vedere al relatiilor institutionale dintre Chisinau si Autonomia Gagauza, pentru ca in primul rand este un candidat care nu prea cunoaste, neexperimentat si va fi foarte dur in relatia cu Chisinau. Desigur ca nu va fi dur din vointa proprie, dar din cauza ca si partidul SOR si Federatia Rusa vor vrea sa foloseasca Autonomia Gagauza pentru a crea probleme si dificultati pentru Chisinau si sa submineze guvernul, ales in mod democratic, din Chisinau. Restul candidatilor au fost in acest joc politic, cunosc foarte bine care sunt acele linii rosii si sunt sigur ca putini dintre ei vor fi gata sa le treaca, dar mai sunt unii”, a explicat Kulminski.

Totodata, fostul vicepremier pentru Reintegrare spune ca Evghenia Gutul ramane o persoana necunoscuta pentru locuitorii din Gagauzia, ia o posibila victorie a acestui candidat se va datora partidului politic SOR si pana la urma Federatiei Ruse. 

„Este o persoana necunoscuta, am vorbit cu multi oameni din Automia Gagauza, ei nu prea vad cum ea poate castiga aceste alegeri, doar ca ea are sustinerea partidului SOR, care este foarte cunoscut in Republica Moldova. Un partid care nu are niciun fel de ideologie, de fapt modelul acestui partid a fost ca sa fure bani de la cetateni, ca apoi sa dea acesti bani altor cetateni. Eu aici vad un pericol destul de real si situatia, in care doamna respectiva ar putea castiga aceste alegeri, eu nu as exclude-o deloc”, a adaugat Vlad Kulminski.

Si expertul politic, Valeriu Pasa, crede ca pentru prima data nu exista un favorit la aceste algeri, iar campania electorala a partidului SOR, care este una foarte scumpa, spune doar ca fugarului Ilan Sor ii este important sa arate Moscovei ca el poate castiga aceste alegeri. 

„Pentru Ilan Sor si curatorii sai din FSB este important sa preia controlul Autonomiei Gagauze, pentru ca asa cum este considerata aceasta regiune pro-rusa, dar la aceste proteste organizate de SOR veneau foarte putine persoane din Autonomia Gagauza. Asa s-a intamplat ca pe parcursul anilor partidul SOR nu a avut o prezenta solida in Autonomia Gagauza, ei acuma intra acolo si sunt sigur ca o sa continue si la alegerile locale din toamna. In realitate Ilan Sor va controla Autonomia. Ne putem astepta la provocari mult mai serioase la adresa securitatii”, a spus Valeriu Pasa.

Pe 30 aprilie vor avea loc alegerile pentru functia de bascan al UTA Gagauzia. Potrivit Consiliului Electoral Central de la Comrat, batalia se va da intre opt pretendenti, doi dintre care sunt sustinuti de forte politice de la Chisinau, PSRM si partidul SOR, iar unul de actualul guvernator, Irina Vlah.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.